Van Barosu'ndan Kürtçe kararı!

Van Barosu'ndan Kürtçe kararı!

Van Barosu tarafından kurulan ve 75 avukatın içerisinde yer aldığı Kürtçe Dil Komisyonu kısa bir süre sonra çalışmalarının startını verecek.

Van Barosu, 75 avukatın içerisinde yer aldığı Kürtçe Dil Komisyonu kurdu. Avukatların Kürtçe öğrenmesi ve dile ilişkin kimi etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla kurulan komisyonun kısa bir süre içerisinde çalışmalarının startını vermesi bekleniyor. Komisyondan sorumlu Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Kadir Kutevi, çalışmalarıyla asimilasyon politikalarına karşı duracaklarını belirtti.

Kentteki birçok avukatın Kürtçe okuma ve yazma noktasında eksiklikler yaşadıklarına dikkati çeken Av. Kutevi, bu noktada çalışma yürütülmesi için bir süredir kendilerine kimi taleplerin geldiğini aktardı. Kutevi, “Avukatların Kürtçeyi öğrenmesi için sınıflar oluşturacağız ve avukatlara dil öğreteceğiz. 75 avukat meslektaşım bu komisyonda yer alıyor. Van’da Kürtçe çalışma yürüten öğretmenleri çağırarak dersler vereceğiz" dedi. 

Mahkemelerde tercümanlık yapmak zorunda kalan avukatların da zorluk yaşadıklarını ifade eden Kutevi, "Bundan dolayı büyük bir mağduriyet ortaya çıkıyor. Kürdistan bölgesinde her bölgenin aksanı farklı. Çevirilerin de ayrı ve doğru yapılması gerekiyor. Kurduğumuz komisyon ile avukat arkadaşları bu konuda eğiterek, mesleklerini daha profesyonel yapmalarına yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı. 

Ramazan Bayramı sonrası pandemi kurallarını da göz önünde bulundurarak dengbêj dinletisi gerçekleştirmek istediklerini paylaşan Kutevi, yine bölgede Kürtçe üzerinde çalışma yürüten avukatlar ile neler yapabileceklerini konuşacaklarını ifade etti. Öldürülen Kürt avukatlarının ailelerini çağırarak, hikayelerini de dinleyeceklerini dile getiren Kutevi, Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarına kaşrı seminer gibi etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.