Vali Akbıyık: Kaçak elektrik kullanmak hırsızlıktır

Vali Akbıyık: Kaçak elektrik kullanmak hırsızlıktır

Hakkari’de Vali İdris Akbıyık Başkanlığı’nda 2019 yılı 1. Muhtarlar Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Vali İdris Akbıyık, Hakkari’de kaçak elektrik kullanımının ciddi boyutta olduğunu belirterek, kaçak elektrik kullanmanın hırsızlık olduğunu belirtti

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Vali Yardımcıları Mustafa Pala, Mustafa Duruk, İdris Koç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk,  İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl sağlık Müdürü Hamdullah Kara, Gençlik ve Spor il müdürü Reşit Güldal, Hakkari Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Kızılkaya, milli eğitim müdürü Bilal Gür, Tarım il müdürü Vahap Şimşek,  Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi (VEDAŞ)  Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, il müdürü İsmail Özdemir, VEPSAŞ il müdürü Mehmet Salih Eroğuz, kurum müdürleri köy ve mahalle muhtarları katıldı. 

Toplantıda bir konuşma yapan Vali İdris Akbıyık, toplantının ana konusu uyuşturucu bağımlığı ile mücadele konusu olduğunu ve değerlendirme yaptıklarını belirterek, bu kapsamda toplantıda ayrıca son dönemlerde vatandaşlardan gelen yüksek elektrik faturaları şikayetleri üzerine VEDAŞ yetkilileri tarafından muhtarlara yönelik bilgilendirme yapılması için bir araya geldiklerini söyledi. 
Akbıyık, “Kaçak elektrik kullanmak hırsızlıktır. Vatandaş olarak biz hırsızlık yapmayalım.  Biz dün VEDAŞ Hakkari İl Müdürlüğü’nü ziyaret ettik. Burada bir saat süren bir görüşme yaptık. Yüksek gelen elektrik faturaları ile ilgili bizlere detaylar anlatıldı. Bunun birinci nedeni kaçak elektrik kullanmak. 69 bin abone bulunuyor ve şuan 60 bin faal abone ve yüzde 58 oranında kaçak kullanım bulunuyor. Yani bu 60 binin yaklaşık 20 bini kaçak. Bu korkunç bir rakam biz önce bu durumu düzelteceğiz. Ayrıca nötrden kaynaklı bir durumun meydana geldiği söylendi. Onun rakamı da çok düşük. Yüksek gelen elektrik faturalarına itirazları olan varsa VEDAŞ İl Müdürlüğü’ne gitsinler. Bire bir görüşsünler zaten tek tek inceleniyor. Ama biz önce evlerimizdeki elektrik tesisatlarını gözden geçirelim. Tasarruf edelim. Eski alışkanlıklarımızı bırakalım. Eski alışkanlıklarımızı bırakıp kaçak elektrik kullanmayalım yani hırsızlık yapmayalım.” Dedi. 

Toplantıya katılan Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi (VEDAŞ)  Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, son dönemlerde elektrik faturalarının yüksek gelmesiyle ilgili şikayetlerin meydana gelmesi söz konusu olduğunu bu durama ilişkin muhtarlarımıza yönelik genel bir bilgilendirme gereksimi gördüklerini belirtti. 

 Okuducu, “Van, Bitlis ve Muş’ta kayıp kaçak kullanımının önüne geçmek için bir çalışma başlattık. En son ayağını da şimdi biz Hakkari’de başlatmış bulunuyoruz. Bölgede olduğu gibi Hakkari’de de sayaçları değiştirdik. Sayaçlarımızı direklere çıkardık. Bu çalışma yapıldıktan sonra  bölgede daha önce yaşadığımız tecrübeden hareketen biz şunu biliyorduk. İlk gelen faturalarda vatandaşlardan şikayetlerin olacağını biliyorduk. Biz bunu yaparken diğer bölgelerde de aynı şekilde oldu. Tabi biz bu şikayetlerin tümünü değerlendirdik, muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza bilgilendirmeler yaptık. Bölgede uyuşturucu nasıl bir bağımlık ise kaçak kullanım da böyle bir bağımlılık hakine geldi. Bizim yaptığımız araştırmalara göre bazı bölgelerde yüzde 15 bazı bölgelerde ise yüzde 30’a varan kaçak kullanma bağımlılığı var. Bizim şuan kurduğumuz sistem üzerinde kaçak kullanım oranını 2019 yılında bölgede kaçak kullanımı yüzde 50’lerin altına düşürmek. Hakkari’de şuan bizim 60 bin faal abonemiz var şuan 55 bin abonenin sayaçları değişti. Yaklaşık 4-5 bin sayaç kaldı. Yüksek faturalara yönelik 4 bin 100 adet başvuru geldi. Biz bu başvuruları sonuçlandırmak için çalışanlarımızı sahaya sürdük. Burada yaklaşık 228 abonemizi haklı gördük. Bunun nedeni ise şu daha önce yapılan iç tesisatlarda ortak nötrlerden kaynaklı olay var. Nötr dışında 3 -5 katlı evlerde tesisatların birbirine karıştırmasından kaynaklı durumlar söz konusu. Bu abonelere yönelik düzeltmeler yapılıyor. Ayrıca 2018 yılının eylül ayından aralığa kadar yaklaşık meskende yüzde 45 oranında elektriğe zam oldu. Bu zamların ardından ocak ayından itibaren yüzde 10 oranında bir indirim getirildi. Ama yüzde 50’ye yakın kullanımdan dolayı bir artış var. “

dsc_4938.jpg1-942.jpgdsc_4988.jpg

5-385.jpg3-673.jpg2-854.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
19 Yorum