Usta fotoğrafçı ve gazeteci Ara Güler hayatını kaybetti

Usta fotoğrafçı ve gazeteci Ara Güler hayatını kaybetti

"İstanbul fotoğrafçısı" olarak bilinen, dünyada birçok ünlünün de fotoğraflarını çekmiş olan duayen fotoğrafçı ve gazeteci Ara Güler hayatını kaybetti.

90 yaşındaki fotoğrafçının gece saatlerinde İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde yoğun bakıma alındığı açıklanmıştı.

İstanbul'da 16 Ağustos 1928'de Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ara Güler, 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı.

Yaptığı önemli haberlerden biri Kumkapı'daki Ermeni balıkçılarının gündelik yaşamlarını konu alan dizi yazılarıydı.

Kendisi de bu dizisi için "Ermeni balıkçılara ilişkin röportajlar, benim en önemli ve en ciddi çalışmalarımdan biriydi" demişti.

'Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri'

1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu.

Ara Güler "Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim" diyordu.

Güler, 1970'lerde dünyanın birçok ünlü kişisinin portrelerini çekti. Winston Churchill, Indira Gandhi, Maria Callas, Alfred Hitchcock, Marc Chagall, Salvador Dali, Pablo Picasso bu isimler arasında.

Fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenen Güler, 18 Ağustos'ta 90. doğumgününü kutlamış, İstanbul'da da Ara Güler Müzesi açılmıştı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ara Güler'in yaşamını yitirmesi nedeniyle ailelesine telefonla taziyelerini iletti.

Erdoğan başsağlığı mesajında da, "Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü fotoğrafçı Ara Güler usta geriye bıraktığı eserleriyle hep hayırla yad edilecek" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.