Urfalılar bu yıl daha pahalıya biber tüketecek

Urfalılar bu yıl daha pahalıya biber tüketecek

Urfa’da sofraların vazgeçilmezi olan acı biberin kilosu tarlada 1,5 lira iken, tezgahlarda 5 lirayı lira. Yetiştiriciler, tarla ve bahçelerine dadanan kurtçuk nedeniyle ürünün az olması nedeniyle Urfalıların bu sene daha pahalıya biber yiyeceğini söyledi.

Urfa’da sofranın vazgeçilmezi biber (isot) yetiştiricisinin yüzünü güldürmedi. Bostanlara dadanan kurtçuklara karşı mücadelede yetersiz kalan üreticiler, Tarım İl Müdürlüğü’nden istedikleri desteği alamadı. 
 
Urfa mutfağının vazgeçilmezi olan ve hemen her öğün tüketilen acı biber (isot), bu yıl yetiştiricisinin yüzünü güldürmedi. Geçtiğimiz yıl bu dönemde kilosu 1 ile 2 lira arasında satılan acı biberde bu yıl verim az. Bu nedenle sebze ve meyve halinde kilosu 4 liraya satılan isotun pazar ve manav tezgahlarındaki fiyatı 5 lira. Ürünün az olmasının nedeni ise, tarla ve bahçelere dadanan kurtçuklar. 
 
Bu sene bostanlarına kurtçukların dadanması nedeniyle verimin geçen yıla göre çok fazla düştüğünü söyleyen çiftçi Mehmet Özcan, ilaçlama yapmalarına rağmen kurtçuklarla karşı önlem almada yetersiz kaldıklarını dile getirdi.
Kurdukları bostanlara kurtçuk girmesi nedeniyle üreticilerin bir çoğunun az olan mahsulü yerde bırakarak bostanları bozduğunu ifade eden Özcan, kendi bostanında da 3 defa ilaçlama yapmasına rağmen kurtçuk üremesinin önüne geçemediğini kaydetti.
 
Verim düşünce yaptıkları masrafın karşılığını dahi alamadıklarını söyleyen Özcan, durumundan şu sözlerle yakındı: “Biz biberi pazarda görülen fiyattan satmıyoruz. Pazarda 5 liraya satılan biber bizden 1.5 liraya çıkıyor. En çok masraf eden de biziz. Ben işçi, gübre ve ilaç paralarını ödeyince elimde para kalmıyor. Aksine zarar ediyorum. Tarlama şuana kadar 15 bin lira masraf ettim ama şu ana kadar 20 torba biber toplayabildim. Hepsi ortalama 500 kilo biber yapıyor. 1,5 lirayla çarpınca elime geçen para ortada. Normalde benim burada 2 ton biber almam gerekirdi. Fakat şuan zarardayım. Topladığım biberle işçi parasını bile ödeyemeyeceğim.” 
 
Diğer üreticilerin de kendisiyle aynı durumda olduğunu belirten Özcan, yetiştirdikleri biberin kilosunu 3 liraya satabilmeleri durumunda ancak zararlarını karşılayabileceklerini ifade etti.
 
Özcan, “Bu yıl tohumdan ve gübreden dolayı kurtçuk oluştu. İlaç kullandık, ancak yine de yeterli olmadı. Hatta ilacın bile kurdu arttırdığı söyleniyor. Kurtçuk mahsulü çok kötü yaptı. Şu an bibere yeniden ilaç attık, kurtçuk ölüp tarladan bir ay içerisinde mahsul alamazsak borçla kapatacağız. Kesemizden gidecek. Biber normalde maddi anlamda kurtarırdı, bu yıl çok kötü oldu” diye belirtti.
 
Özcan, tezgahlarda şuan 5 liraya kadar satılan biberde verimin düşük olması nedeniyle Urfalıların daha pahalıya biber yiyeceğini dile getirdi.
 
Özcan, bostanlarına dadanan kurtçuklarla mücadelede Urfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden destek alamamaktan da şikayetçi.
 
Yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını aktaran Özcan, izlenen tarım politikalarını eleştirdi. Özcan, “Zirai ilacı bize devlet satsa daha iyi olur. Bizim ziraatçılardan aldığımız ilaçlar bir fayda vermiyor. Normalde bir ilaç vurduğumda kurdun ölmesi lazım, ancak 3 ilaç vurdum kurdu bitiremedim. Devlet bu noktada yetersiz kalıyor. Doğru ilacın ne olduğunu bize söylese, bize satsa bizim için daha iyi olur. Biz burada aylardır zirai hastalıkla mücadele ediyoruz. Ancak gelip bir fikir veren yok. Müdürlük’te çalışan bir sürü ziraat mühendisi var. Onlar ne iş yapıyor? Ben tek değil, buradaki birçok bostan sahibi Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurdu, ancak bir sonuç alamadık” dedi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.