Tutuklular için imza kampanyası başlatıldı!

Tutuklular için imza kampanyası başlatıldı!

MED TUHAD-FED, siyasi parti, sivil toplum ve emek örgütlerinin desteğiyle imza kampanyası başlatırken, durumun aciliyetine dikkat çekildi.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED)  öncülüğünde başlayan “İnfazda eşitlik istiyoruz, Herkes için adalet” kampanyasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Koronavirüsün (Kovid-19) salgınının cezaevlerinde tehlikeli bir aşamaya gelmesi üzerine başlatılan imza kampanyasına siyasi partiler, sivil toplum ve emek örgütlerinin bulunduğu 39 kurum ve kuruluş yer alıyor.  

Yapılan açıklamada Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın (Pandemi) ilan edilmesine yol açan ve bugün itibariyle Türkiye’de de 131 can kaybına sebep olan koronavirüs sebebiyle birçok önlemin alındığı bugünlerde, hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin de sağlığa erişim ve yaşam haklarının korunması son derece elzem olduğu belirtildi.

Hızla yaygınlaşan salgına karşın cezaevlerinde ciddi hijyen ve beslenme sorunlarına dikkat çekilen açıklamada ciddi bir ölüm riskinin olduğu ifade edildi.

‘DURUM ACİL!’

Anayasa ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde yer alan kanunlara uyma çağrısının yapıldığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı’nın İnsan Hakları Eylem Planı ve Yargı Reformu Stratejisi doğrultusunda zaten gündeminde olan ceza infaz yasasındaki değişiklikler, basına yansıdığı kadarıyla adil olmaktan oldukça uzaktır ve Anayasada düzenlenen eşitlik ilkesine aykırıdır. Tüm insan hakları kuruluşlarının içinde yer aldığı bir sosyal anlaşmayla, bir an önce pandeminin yayılmasını da önleyecek şekilde adil ve eşitlikçi bir infaz düzenlemesini gerçekleştirmek, son derece acil ve ivedi bir durumdur. Böylesi kritik bir süreçte dahi iktidar ve ortaklarının ‘istisna suçlar’ yaratarak eşitlik ilkesini ve ayrımcılık yasağını ihlal etmeye çalıştığının farkındayız” denildi.

Düzenlemenin amacının belirli tür suçları affetmek değil, tutukluların sağlık ve yaşam haklarını güvence altına almaya yönelik olması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Bu sebeple de ‘suç tipine bağlı’ ayrımcılık yapılamaz. Düzenleme, alıkonulma nedenleri ne olursa olsun, devletin,  tüm hükümlü ve tutukluların sağlık ve yaşam hakkını korumak pozitif sorumluluğu altında bulunduğunu dikkate alarak kaleme alınmalıdır. Bu sebeplerle salgın nedeniyle yapılacak infaz düzenlemesinin, ulusal ve uluslar arası hukuk çerçevesinde eşitlik ilkesi gözetilerek, bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada imzası bulunanlar ise şöyle:

“Mezopotamya Edebiyatçılar Derneği, Göç Platformu, Rosa Kadın  derneği, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, KESK, Komeleya Wejekaren Kurd, DİK ( Demokratik İslam Kongresi ) ,DAD ( Demokratik Alevi Dernekleri ), DTK, DBP, TJA, MEBYA DER, MED TUHAD FED, HDP, ÖHD (ÖZGÜRLÜK İÇİN HUKUKÇULAR DERNEĞİ), HDK, PENA KURD ,78’liler Girişimi, Barış Anneleri Meclisi, Star Kadın Derneği, ANYAKAY DER, TTB Amed Şube, KKP - Kürdistan Komünist partisi, KDP-T- Kürdistan Demokratik partisi Türkiye, PDK-Bakur  Platforma Demokratên Kurdistan, Devrimci Demokrat Kültür Derneği, (DDKD) AZADÎ Partisi, Partiya Însan û Azadî, (PÎA)  Yaşam Evi Derneği  Şanlıurfa, Amed Şehir Tiyatrosu, Ortadoğu Sinema Akademi Derneği, Mezopotamya Kültür Sanat Merkezi (MKM)”

Kampanya metnine  http://chng.it/cDBT4Q5DjL linki üzerinden imza atılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.