Türkiye'yle müzakerelerin durdurulması için 'ilk' tarih

Türkiye'yle müzakerelerin durdurulması için 'ilk' tarih

Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan muhafazakâr Avrupa Halk Partisi'nin Başkanı Manfred Weber: Türkiye'yle müzakereler hazirandaki zirvede durdurulmalı.

Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten anayasa referandumu sonrasında AB’de Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik sesler yükselirken, bu konuda ilk kez bir tarih telaffuz edildi. Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan muhafazakâr Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) Başkanı Manfred Weber, müzakerelerin 23 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde durdurulması gerektiğini savundu.

Alman dergisi Der Spiegel’e konuşan Weber, “Müzakereler haziran ayında yapılacak bir sonraki düzenli toplantıda durdurulmalı” ifadelerini kullandı. Weber, “Türkiye ile tutum temel olarak açıklığa kavuşturulmadığı sürece, Parlamento’da gelecekte Gümrük Birliği ya da vize serbestisi ile ilgili konulara onay vermeyeceğiz” dedi.

Avrupa Parlamentosu Kasım ayında bağlayıcı olmayan bir kararla, 2005 yılında başlayan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararını almıştı. Weber, Der Spiegel’de yayınlanan açıklamasında, “Türkiye ile ilişkilerde yıllardır süren yalanlardan birini yani Türkiye’nin AB üyesi olabileceği fikrini sona erdirmeliyiz” dedi.

Deutsche Welle’nin haberine göreyse, bu iki konu da yakın gelecekte Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde yer almıyor. Avrupa Komisyonu, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi planları için üye ülkelerden henüz müzakere yetkisi almadı. Türkiye için vize serbestisi konusu da dondurulmuş durumda çünkü hükümet AB tarafından talep edilen yedi koşulu hala yerine getirmedi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.