Türkiye’nin farklı illerinden Hakkari'yi görmeye geliyorlar

Türkiye’nin farklı illerindeki Dağcı ve doğaseverler, yer yer 4 bin metreyi aşan Cilo-Sat Dağları’ndaki 20 bin yıllık eriyen buzulları ve şelaleleri görmeye geliyor.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Cilo-Sat Dağları'nda, kalınlığı yer yer 40 metre, uzunluğu ise 4 kilometreyi bulan buzulların küresel ısınma nedeniyle erimeye başlaması, çevrecileri ve doğaseverleri endişelendiriyor. Cilo-Sat Dağları, her yıl Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcıyı ağırlıyor. Yurt içi ve yurt dışından buzullar kaplı vadiyi görmeye ve fotoğraflamaya gelen 30 doğasever ile Cilo Dağı'na çıkan Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Hakkari Temsilcisi Naci Ertunç, 20 bin yıllık buzulların her yıl eridiğini söyledi.

Cilo'daki eriyen buzulları yurt içi ve yurt dışından gelen doğaseverlerle görmeye geldiklerini belirten Ertunç, Geçen yıl pandemiden dolayı fazla etkinlik yapamadık. Bu son dönemde pandeminin biraz daha azaldığını görüp 5 günlük bir faaliyet programı düzenledik.   Türkiye’nin önde gelen illerinden İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya gibi illerden buraya akınlar başladı. Şuanda 30 kişilik bir ekip faaliyette. Maksadımız tüm doğa severleri buraya getirmekte. Türkiye’nin her tarafında sıcaklar başladı. Ancak buralar serinliğini korumaktadır. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse 20 yıllık bir buzul erime saffasında. Ama yine Türkiye’nin en büyük buzullarına sahip. Alpleri aratmayan Hakkari bölgesi Cilo, Sat ve Gare dağlarındaki huzur tabakalarıdır. Amac insanları buraya çekmek bu güzelim doğayı bütünleştirmektir’’

Gördüğü manzara karşısında hayranlığını dile getiren Dağc,ı Gezgin ve Doğa fotoğrafçısı Ömer Faruk Gülşen, Reşko dağının kuzey tarafındaki Cilo buzullarını görmeye geldik. Burası Türkiye’de görülmesi gereken koruma altına alınmış bakil alanlardan biridir. Dünya olarak kuraklık geçiriyoruz. Ülkemizde bu kuraklıktan nasibini almış durumdadır. Daha önce gelmiş olduğumuz reşko buzulu perişan halde. Çok hızlı şekilde erime yaşanıyor. Önceden aşağılara kadar buzuldu. Şimdi ise çatlaklar oluşup erimeye başlamış. Mesela şelale azalmış yukarıdaki karlar baya erimiş. Ama gerçekten herkesin dağlar kenti Hakkari’yi gelip görmesi lazım’’

unnamed-001.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.