Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 277 oldu

Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 277 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplatısı sonrası açıklama yapıyor

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü (Covid-19) salgınıyla ilgili Bilim Kurulu toplantısın ardından açıklama yapıyor.

Temastan kaçınılması, sosyal mesafe ve izolasyon gibi tedbirleri yineleyen Fahrettin Koca, “Dayanışma izolasyonla gerçekleşiyor. Dünya koronavirüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik” dedi.

“Sizleri bu savaşın kahramanları olmaya davet ediyorum” diyen Koca, “Tek çözüm izolasyon. Eğer bunu başaramazsak kayıplarımız artacak. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar çabuk kazanacağız” ifadelerini kullandı.

63 KİŞİ ÖLDÜ, 2 BİN 148 YENİ VAKA TESPİT EDİLDİ

Korona virüsü salgınıyla ilgili gelişmeleri de paylaşan Koca, bugün 14 bin 396 test yapıldığını, 2 bin 148 yeni vaka tespit edildiğini ve 63 kişinin öldüğünü söyledi. Toplam ölü sayısı 277’ye vaka sayısı ise 15 bin 679’a yükseldi.

Test yapacak merkez sayısını artırdıklarını ve çalışabilecek tüm merkezlere izin verdiklerini belirten Koca, “Dolayısıyla geçen hafta söylemiştim, 10 binlere geleceğimizi ifade etmiştim, şimdi 15 bini bulduk. Haftaya 20-25 bin aralığına çok rahat çıkacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki 1 hafta-10 gün içerisinde 30 binli rakamları göreceğimizi söylemek istiyorum” diye konuştu.

EN ÇOK VAKA VE ÖLÜM İSTANBUL’DA YAŞANDI

Vakalar arasındaki ölüm oranının yüzde 1.58 olduğunu aktaran Fahrettin Koca, illere göre ölü ve vaka sayısını da ilk kez açıkladı. Koca şunları söyledi:

“Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. Sebep, İtalya bunun benzerini yaptı, bir bölgeden bütün İtalya’ya virüs yayıldı. Ama dün itibariyle 1 ilimizde görülmemişti. O ilimizde de dün itibariyle görülen 2 vakamız oldu. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Daha çok vaka görülen yer İstanbul. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor 853 vaka. Onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor.”

Koca’nın gösterdiği tabloya göre Isparta’da 268, Sakarya’da 207, Adana’da 197, Bursa’da 135 ve Samsun’da 112 vaka tespit edildi.

İllere göre ölüm sayılarıyla ilgili de bilgi veren Fahrettin Koca, “Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo. Burada da ağırlıklı İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir ve Sakarya şeklinde ilk 10 il sıralaması böyle…”

Tabloda İstanbul’da 117, İzmir’de 18, Kocaeli’de 8, Ankara’da 7, Konya’da 7, Zonguldak’ta 5, Trabzon’da 5, Balıkesir’de 5, Adana’da 3 ve Sakarya’da 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

‘HAYATINI KAYBEDENLERİN YÜZDE 79,5’İ 60 YAŞ ÜSTÜ’

Koca, ölen kişilerle ilgili ise şu bilgilileri paylaştı:

“Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’u yani yüzde 80’i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 74,7’si 60 yaşın üzerinde. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz. Burada hiper tansiyona örnek olsun diye veriyorum, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’i tansiyon hastası. Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ünün tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Özellikle hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i 60 yaşın üstü, kronik hastalıkların seyri yüzde 75-80 durumunda seyrediyor. Kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın daha riskte olduğunu görüyoruz. Kaybettiklerimizin yüzde 80’i bu grupta. O nedenle 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla ve asla evden çıkmamasının, kendilerini izole etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.