Türkiye'de kişi başına gelirin en düşük olduğu iller açıklandı

Türkiye'de kişi başına gelirin en düşük olduğu iller açıklandı

Türkiye'de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir kişi başına gelir 2016 yılında 19 bin 139 lira ile 20 bin liranın da altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları verilerine göre, en yüksek gelir Ankara, İstanbul ve İzmir'de, en düşük gelirler de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ölçüldü.

Kişi başına gelirin en yüksek olduğu bölge,

26 bin 486 lira ile önceki yıl olduğu gibi yine Ankara oldu. Bu ili, 26 bin 41 lira ile İstanbul 23 bin 612 lira ile İzmir izledi.

Ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir kişi başına gelirin en düşük olduğu bölgeler ise

8 bin 679 lira ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, 8 bin 794 lira ile Şanlıurfa, Diyarbakır 11 bin 088 lira ile Van, Muş, Bilirais, Hakkari olarak belirlendi.

P80/P20 oranı, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun gelirinin en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun gelirine oranı şeklinde hesaplanıyor. Buna göre 2016 yılında Türkiye'deki en zengin yüzde 20'lik grubun geliri en yoksul yüzde 20'lik grubun gelirinin 7.7 katı oldu. P80/P20 oranının en düşük olduğu bölgeler;

 

4.5 ile Zonguldak, Karabük, Bartın, 4.8 ile Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, 4.9 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgeleri oldu. Adana, Mersin 8.1, Van, Muş, Bitlis, Hakkari 7.7

Yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler 

yüzde 5.1 ile Zonguldak, Karabük, Bartın, yüzde 7.7 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak yüzde 7.8 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane bölgeleri oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.