Türkiye'de 11 milyon üzerinde kadın ev işlerini ücretsiz yapıyor

Türkiye'de 11 milyon üzerinde kadın ev işlerini ücretsiz yapıyor

Türkiye’de kadınlar ev işlerini yapmaktan vazgeçse ya da bitmek bilmeyen o işleri artık ücret karşılığında yapsa milyonlarca evin hali ne olur ?

2019 Mart ayı TÜİK verilerine göre, Türkiye’de herhangi bir işte çalışmayan ancak evde yaptığı günlük işlerle emek üreten 11 milyonun üzerinde kadın var. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu da dahil olmak üzere, evde çalışan kadınları sigortalılık statüsüne alan hiçbir kanun ve düzenleme yok.

Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından bir kanun teklifi hazırlandı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin sunulan teklifte, “Evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır” maddesi yer aldı.

Söz konusu kanun teklifi ; Plan ve Bütçe Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülecek. Görüşmeler sonrası teklif komisyonda oylanacak.

Yine konuyla ilgili HDP’den de benzer bir teklif sunuldu. HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay da ev içi emek üreten kadınların sigortalanması ve emeklilik hakkına kavuşması için kanun teklifi verdi.

Her ne kadar CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun teklifinde "evlilik’’ şartına vurgusu yapılsa da, evli olsun olmasın tüm kadınların ev içi emek için sigorta güvencesine kavuşturulması uzun zamandır tartışma konusu.

Özellikle kaba bir hesap yapan iktisatçılar ev içi emeğin, milli gelire en az yüzde 25’lik katkısı olduğu görüşünde. Ancak şimdiye kadar bu katkı ekonomik verilere hiç yansıtılmadı, yani görmezden gelindi. Peki, Türkiye’de sadece evde çalışan 11 milyon üzerinde kadının ev içinde nasıl bir emeği var? Her gün koşulsuzca yapılan ev işleri kabaca ücrete tabi tutulsa, nasıl bir tablo çıkar karşımıza ? Euronews, dışarıda sigortalı ya da sigortasız hiçbir işte çalışmayıp, tam 40 yıldır evde çalışan Emine Türkmenoğlu’nun bir günlük ev içi mesaisine tanıklık etti ve Türkmenoğlu’nun yaşam standartlarının, hayallerinin ve geleceğinin nasıl başka birine yani kocasına bağlı hale geldiğini kendisinden dinledi. (euronews)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.