Türkiye Barolar Birliği'nde olağanüstü genel kurul için yeterli sayıya ulaşıldı

Türkiye Barolar Birliği'nde olağanüstü genel kurul için yeterli sayıya ulaşıldı

Yeni Adli Yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasını boykot eden 52 barodan 10 tanesi Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) Olağanüstü Genel Kurul'a çağırdı. Böylece TBB’nin olağanüstü genel kurula gitmesi için yeterli sayıya ulaşıldı.

Yeni adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığında yapılmasını protesto eden barolar davete katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetiminin değişmesi için başlattığı olağanüstü genel kurul çağrısında yeterli sayıya ulaştı. Türkiye Barolar Birliği’nin 504 delegesinden 218’ini karşılayan İstanbul (137) Ankara(52) İzmir(29) başta olmak üzere Antalya, Adana, Bursa, Aydın, Şanlıurfa, Van ve Diyarbakır Baroları, ‘yargı bağımsızlığını’ zedelediği gerekçesiyle TBB Başkanı Metin Fevzioğlu’na olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı.

Metin Fevzioğlu’na karşı harekete geçen ilk baro İstanbul Barosu olmuştu. İstanbul Barosu’nu Ankara, Antalya, Adana, İzmir, Aydın ve Bursa takip etmişti ancak barolar Fevzioğlu’nu genel kurula çağıracak yeterli sayıya şu ana kadar ulaşamamıştı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Fevzioğlu’nun kısa süre önce Suriye operasyonuna ilişkin bir televizyon programında yaptığı “Eğer silahlı güçler sivilleri kendilerine kalkan yapıyorsa saldırıya uğrayan devlet sivillerin hayatını korumak zorunda değildir” açıklaması sonrası 3 baro daha harekete geçti. Fevzioğlu’nun bu açıklaması üzerine Şanlıurfa, Van ve Diyarbakır Baroları’ da yönetim kurullarınca aldıkları karar neticesinde TBB’ye olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın yaptığı açıklamada, “Gerek Metin Fevzioğlu’nun Beştepe’deki törene katılmış olması, orada yaptığı konuşma, avukatlara yönelik saldırıların artması ve son olarak Suriye operasyonuna yönelik açıklamaları bu kararı almamızda etkili oldu. Aldığımız karar zorunluluk. Bir an önce olağanüstü genel kurul kararı alınmalı” dedi.

Avukatlık Kanunu’nun 115. Maddesi’nde olağanüstü genel kurul için “Birlik Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde veya en az on baronun yönetim kurulları yazı ile isterse Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır” düzenlemesi yer alıyor. Buna göre Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurula çağrılması için 10 baronun imza vermesi yeterli oluyor. Diyarbakır ile birlikte gerekli olan 10 baroya ulaşıldı.(DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum