Türk sinemasının duayen isimi Fikret Hakan hayatını kaybetti

Türk sinemasının duayen isimi Fikret Hakan hayatını kaybetti

Sanatçı Fikret Hakan hayatını kaybetti. Hakan, sanat hayatı boyunca 204 film ve 28 dizide rol almış duayen bir sanatçıydı.

Türk sinemasının duayen isimlerinden Fikret Hakan hayatını kaybetti. Asıl adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde saat 02.00 sıralarında ölen Fikret Hakan 83 yaşındaydı.

Firket Hakan tiyatro ve sinema sanatçısı olarak biliniyordu. 23 Nisan 1934 tarihinde Gaffar ve Fatma Belkıs çiftinin çocuğu olarak Balıkesir’de doğdu.Annesi başhemşire, babası edebiyat öğretmeniydi. Fikret Hakan’ın babası Gaffar Bey, Balıkesirden İstanbul’daki Galatasaray Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak atanınca, başhemşire annesiyle hep birlikte İstanbul’a taşındılar. Hakan lisede okurken gazeteciliğe heves etti.

TİYATRO İLE BAŞLADI

Bumin’in Abdi İpekçi, Halit Kıvanç gibi sonra çalıştığı, Mithat Perin’in sahibi olduğu, İstanbul Ekspres Gazetesi’nde röportajları, öyküleri yayımlanıyordu. Gazeteden aldığı Öykü başına bir liralar, onu büsbütün okuldan uzaklaştırdı. 1950 yılında ‘Üç Güvercin’ adlı operetinde palyaço rolüyle ‘Ses Tiyatrosu’nda tiyatro sahnelerine ilk adımını attı. Bu arada adını değiştirip Fikret Hakan yaptı. Leblebici Horhor ve Afrodit’te oynadı.

Ses Tiyatrosu, Çığır Sahne, Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oraloğlu Saat 6 tiyatrosu, kurucusu olduğu sahne 8 ve Fikret Hakan tiyatrosu gibi tiyatrolarda rol aldı. 1953 yılında ‘Köprüaltı Çocukları’ adlı filmle sinemaya adım attı. 1960’larda “Yılanların Öcü”, “Karanlıkta Uyananlar” gibi sosyal ağırlıklı filmleriyle tanınır oldu. 204 film ve 28 dizide oynadı, 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. ‘Üç Arkadaş’1958 ve ‘Keşanlı Ali Destanı’yla 1964 iyice tanındı. Fikret Hakan Valikonağı’ndaki dairesini satıp Marmaris’e yerleşti. 1980’e kadar teknecilikle geçimini sağladı, daha sonra yine sinemaya döndü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

SANSÜR KARŞITI HAK SAVUNUCUSUYDU

Sinema emekçileri 1977’de yeni sansür düzenlemesine karşı ve sosyal hakları için yürüyüş düzenlemeye karar verdiğinde Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Tanju Gürsu, Hale Soygazi gibi dönemin  sinema oyuncuları ile birlikte Fikret Hakan da mücadeleye katıldı. Set işçilerinden yönetmenlere kadar her kesimden 400’ü aşkın sinema emekçisi 5 Kasım günü Ankara’ya kadar üç gün sürecek bir yürüyüş düzenledi ve halktan büyük destek gördüler. Bu yürüyüş 2014 yılında ‘Yollara Düştük’ adıyla Deniz Yeşil tarafından yapılan bir belgesele de konu oldu.

Fikret Hakan’ın sanat hayatı boyunca aldığı bazı ödüller

1970 li yıllarda Cemo / Dedikleri Gerçek İmiş,Dostun Gülü / Löberde,Aşk Uğultusu / 

1965 – Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı

1968 – Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ölüm Tarlası

1965 – İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Erkek Oyuncu

1971 – Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Hasret

1993 – 30. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

1997 – 34. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), Yaşam Boyu Onur Ödülü

2009 – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden fahri doktorluk unvanı aldı

2012 – Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü

basliksiz-1-030.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.