Turizmin yeni gözdesi Hakkari!

Yüksek rakımlı dağları, yaylaları ile dikkat çeken; tarihi ve dini yapıları ile farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hakkari yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. En çok ilgi gören ise Asurilere ait dini mekanlar.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Sümbül, Sat, Cilo ve Reşko Dağları, Zap Vadisi, Cennet ve Cehennem Vadisi, Berçelan Yaylası, tarihi Çukurca Taş Evleri ve Nehri Manastırı, Kocranıs Kilisesi gibi tarihi ve doğa güzellikleri ile ön plana çıkan Hakkari turizmin yeni merkezi oldu.

01.jpg

Son zamanlarda hem yurt içinden hem de yurtdışından çok çok sayıda turistin yönünü çevirdiği Hakkâri’de dini mabetler ve Asurilere ait kiliseler ise ilgi odağında.

Almanya’dan gelen Pook Anderson, eskiden Hakkari’de Hristiyanlık, Ezidilik, Kürtlük gibi farklı kültürlerin bir arada yaşamasının ilgisini çektiğine dikkat çekerek burada şahitlik etmek istediğini söyledi.

1.jpg

Hakkari’ye ve Türkiye’ye ilk kez geldiğinin anlatan Anderson, “Kars’tan Hakkari’ye gelirken coğrafyanın ve dağların inanılmaz etkileyici olduğunu gördüm. Aynı zamanda buradaki farklı kültürlerin ve dinleri bu muhteşem doğa ile görmek çokça ilgi çekici” dedi.

Araştırma için Türkiye’yi gezdiğini anlatan İngiliz Arkeolog Alexander Edmons ise Hakkari’nin dinler tarihi için çok önemli bir kent olduğunu söyledi.

6.jpg

Hakkari’nin turistler için de ilginç bir şehir olduğuna dikkat çeken Edmons, “Çünkü eski kiliseler var. Önceleri Ermenilere ait kiliseler de vardı. Buraya turlar düzenlenebilir. Umarım Avrupa’dan buraya daha çok turistler ziyareti olur” şeklinde konuştu.

2.jpg

Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı ve Turist Rehberi Hacı Tansu ise “ Bugün Kocanıs’tayız aslında tarihi Asur Köyü burası. Son zamanlarda Hakkari’de turizme yönelik büyük katılımlar oldu. Büyük faaliyetler oldu ve son üç ayda ciddi anlamda turist gurupları Hakkari’ye akın etmeye başladı. Hakkari’de doğa turizmi çok önemli. Bu insanları buraya getiren Hakkari’nin doğası, tarihi eserleri, tarihi dokusu ve folklorik yaşamıdır. Bugün de bir ekip Kocanıs kilisesini ziyaret etti. Doğa gurupları da Berçelan yaylasına, Kocranıs Manastırına, Cilo Buzullarına, Sat Göllerine geliyorlar. Bu bölgenin üzerindeki yasaklar kaldırıldıkça daha çok turist gelecek buda bölgenin ekonomisine önemli katkı sunacaktır” şeklinde konuştu.

Hakkari Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Kader Mühürdaroğlu da kentin son zamanlarda yabancı ve yerli turistleri ağırladığını söyledi.

“Bugün de birkaç yabancı turistle beraber Kocranıs’a Patriklik merkezine geldik. Kiliseyi ziyaret ettik. Eski tarihi evleri gezdik. Bu da Hakkari’nin tanıtılması ve turist çekmesi açısından sevindirici. Daha çok böyle aktivitelerin yaşanması için eski eserlerimizin tarihi eserlerimizin restore edilip onarılıp daha çok turist çekmesini sağlamak istiyoruz. Bundan dolayı da belli projeler yapılmakta. Bunlar yapıldıkça Hakkari’nin daha çok turist çekeceğine inanıyorum. Bunların çoğalması için de elimizden geleni yapıyoruz. Daha işin başındayız. Bunların olması Hakkari için bizim iyi bir şey olacağını düşünüyorum” dedi.  

4.jpg

5.jpg

3.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.