TÜBİTAK Proje yarışmasında Hakkari'den büyük başarı

TÜBİTAK Proje yarışmasında Hakkari'den büyük başarı

TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Proje Yarışmasına Doğu Anadolu Bölgesinden Hakkari, Şırnak, Van, Bitlis, Ağrı, Muş ve Batman'dan bin 865 yarışmacı katıldı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

1865 proje arasından Van bölge sergisine 80 proje TÜBİTAK jüri üyeleri tarafından seçilerek bölge illerinden Van bölge sergisine davet edildi. 

26-29 Mart tarihlerinde yapılan TÜBİTAK Van Bölge sergisinde jüri üyeleri tarafından  7-11 Mayısta Kayseri'de yapılacak olan Türkiye finaline  3’ü matematik projesi olmak üzere 14 proje seçildi.  Birinci olarak seçilen üç matematik  projesinden 2 tanesi Hakkâri’ye ait.

Hakkâri Şehit Selahattin Ortaokulu öğrencisi Devran Roni Orhan'ın Öğretmeni Cengiz Durman danışmanlığında hazırlamış olduğu matematik alanındaki  'Sade ve Enteresan Doğal Sayılar' projesi  bölge birincisi seçilerek Türkiye Finalinde sergilenmeye değer buldu. Devran Roni Orhan'ın hazırlamış olduğu projede doğal sayılara yeni bir bakış açısı ile yaklaşarak çarpan ikilileri aralarında asal olan doğal sayıları tespit etmiş ve 'Enteresan doğal sayılar' olarak isimlendirmiştir. Çarpan ikilileri aralarında asal olmayan doğal sayıları da 'Sade doğal sayılar' olarak isimlendirildi. Tam Kareli, küp ve yarı asal sayıları da bu yönüyle incelemiş ve ilginç özellikler ortaya koydu. 

Ayrıca Yüksekova 50. Yıl Ortaokulu öğrencilerinden İbrahim Etem Yüksek ve Yusuf Arda Demir’in hazırladığı, danışmanlığını Cangül Buğday’ın yaptığı “Dokunmatik Öğrenme” adlı proje Van Bölge sergisinde Matematik alanında yine Bölge Birincisi olarak Türkiye finallerine katılma hakkı kazandı.
Öğrencilerin hazırladığı proje ile görme engellilerin eğitim alanında karşılaştığı zorlukları minimuma indirmeyi ve sağlıklı bir öğrenci ile görme engelli bir öğrencinin eğitimdeki fırsat eşitliğini sağlamayı hedeflemiştir. 

Proje kapsamında görme engelli öğrenciler için iki ve üç boyutlu geometrik ders materyalleri, kabartma resimler içeren masal kitapları, kabartma grafikler hazırlandı. Bölge illerinden toplam 3 matematik projesi 1. Seçildi. Matematik alanında birinci seçilen 2 projenin Hakkari’ye ait olması büyük bir başarıdır.

 Bu projeler 7-11 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye finali için Kayseri'de sergilenecek. TÜBİTAK Alanında ortaokul öğrencileri arasında yapılan Türkiye geneli proje yarışmasında üstün başarı ortaya koyarak birinci seçilen öğrencilerimizi ve danışman öğretmenlerini tebrik eder Kayseri' de yapılacak final sergisinde şimdiden başarılar dileriz.

2-409.jpg3-333.jpg4-289.jpg5-205.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.