Trump'ın başkanlığı Avrupalı ırkçıları umutlandırdı

Trump'ın başkanlığı Avrupalı ırkçıları umutlandırdı

Donald Trump'ın ABD Başkanı olması Avrupalı ırkçı partileri umutlandırdı. Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, "Dün yeni bir ABD, bugün Koblenz ve yarın yeni bir Avrupa" diye konuştu

Avrupa Parlamentosu’ndaki Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubuna üye olan ırkçı partiler, Almanya’nın Koblenz kentinde kongre düzenledi. Partiler, 2017 yılının Avrupa’da için bir dönüm noktası olacağını öne sürdüler. Parti liderleri ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın zaferinden de övgüyle söz ettiler.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ev sahipliği yaptığı kongreye, Fransa’dan Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Hollanda’dan Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de katıldı

‘BREXİT DOMİNO ETKİSİ YARATACAK’

“Fransa’nın en güzel gülüşüne sahip kadını” sözleriyle kürsüye davet edilen Le Pen, çoğu AfD’lilerden oluşan delegeler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

“Bir dünyanın çöküşüne, yeni bir dünyanın doğuşuna tanık oluyoruz” diyen Le Pen, İngiltere’deni AB’den ayrılma kararının domino etkisi yaratacağını iddia etti.

ABD Başkanı Trump’ın seçim zaferine de değinen Marine Le Pen, “2016 yılı Anglo-Saksonların uyanış yılıydı. 2017 kıta Avrupası’nın uyanış yolu olacak” dedi. Le Pen, bu değişimin önlenemeyeceğini savundu.

‘DÜN YENİ BİR ABD, YARIN YENİ AVRUPA’

Konuşmasına, Trump’ın seçim başarısı ve göreve başlamasını överek başlayan Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, “Dün yeni bir ABD, bugün Koblenz ve yarın yeni bir Avrupa. Avrupa’da değişim zamanı geldi ve buradaki salonda bulunan sizler bu güzel ülkeyi yeniden doğru istikamete yönlendireceksiniz ” dedi.

Avrupa’da yeni bir dönem başladığını dile getiren Wilders, AfD partisi ve lideri Frauke Petry’yi desteklediklerini açıkladı. Wilders, “Avrupa’nın güçlü, özgüvenli bir Almanya’ya ihtiyacı var. Kültürü, kimliği ve medeniyetinin arkasında duran bir Almanya’ya ihtiyacımız var. Almanya’nın, Avrupa’nın Angela yerine Frauke’ya ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Mülteciler nedeniyle Avrupa’nın tehdit altında olduğunu öne süren Wilders, “Medeniyetimizi, kültürümüzü, çocuklarımızın geleceğini nasıl koruyacağız?” ifadelerini kullandı.

‘CESUR OLUP AVRUPA İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ’

Kongreye ev sahipliği yapan AfD’nin lideri Frauke Petry, kongreye gelen liderlere teşekkür etti ve onların vizyonlarından yararlandıklarını belirtti.

“Daha fazla Avrupa isteyenler aslında bizzat kendileri Avrupa karşıtı ve antidemokratik” diyen Petry şunları söyledi:

“Kendi kaderimizi kendimiz tayin etmeliyiz. Bizler vatansever ve iyi Avrupalılarız. Yüzyıllara dayanan tecrübemiz geleceğin ulus devletler tarafından şekillendirileceğini gösteriyor. Avrupa’daki farklı kültürleri çeşitliliğin bir parçası olarak gören bizler bunun ancak ulus devletler yoluyla güçlendirilebileceğini biliyoruz. Cesur olup Avrupa için mücadele etmeliyiz. Avrupa’yı yeni içeriklerle doldurmalıyız.”

BASIN YUHALANDI

Kongrenin açılış konuşmasını yapan AfD’nin Avrupa Parlamentosu milletvekili Marcus Pretzell, birçok basın mensubunun akredite olmalarına izin vermemelerine rağmen 350 gazetecinin kongreyi izlediğini söyledi.

Akredite olmak için mahkemeye başvuran basın mensupları olduğun aktaran Pretzell, “Popülist olarak tanımladıkları bizleri o kadar çok seviyorlar ki bu etkinliği izleyebilmek için mahkemeye başvurmaya kalkışıyorlar” dedi.

Pretzell’in basın ile ilgili sözleri sık sık salondan yükselen “yuh” sesleri ile bölündü.

‘ALMANYA RENKLİ KALACAK’

Kongre binasının dışında toplanan 5 bin kişi ise, kongreyi ve katılan liderleri protesto etti. Çok sayıda siyasi parti, sendika, dernek ve kilisenin çağrısıyla düzenlenen gösteriye Sosyal Demokrat Partili Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Rheinland-Pfalz Başbakanı Malu Dreyer ve Yeşiller Partisi eşbaşkanı Simone Peter başta olmak üzere çok sayıda politikacı katıldı.

Rheinland-Pfalz Başbakanı Malu Dreyer yaptığı konuşmada, “Bu, ülkemizde özgürlük, birlik, hoşgörü ve dünyaya açık olmak adına yapılan bir protesto gösterisidir” dedi. Irkçı söylemler karşı mücadele çağrısı yapan Dreyer, barışçıl ve özgür bir Avrupa için insanları sokaklara çıkmaya davet etti.

Gösteriye katılan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise  “Biz insanlığı savunmak için buradayız” diye konuştu. Asselborn, Avrupa’nın renkli, dışa açık ve sosyal niteliği adına gösteriye katıldığını belirtti.

Protesto gösterilerinde “Naziler istenmiyor” ve “Almanya renkli kalacak” sloganları dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.