Trump'ı itici bulan Mormonlar yön değiştiriyor

Trump'ı itici bulan Mormonlar yön değiştiriyor

Tercihlerini genelde Cumhuriyetçi adaylardan yana kullanan kesimde, Başkan'a karşı hoşnutsuzluk artıyor

Trump'ın Cumhuriyetçilere destek veren bazı kesimlerden oy kaybedeceği tahminleri yapılıyor (AFP)

ABD'de genelde Cumhuriyetçi Parti'yi destekleyen Mormonların önemli bölümünün, Başkan Donald Trump'ı itici bulduğu ve oylarını Demokrat Joe Biden'a vermeyi düşündüğü konuşuluyor.

AFP'nin haberine göre uzmanlar bu yön değişiminin, Mormonların nüfusun yüzde 6'sını oluşturduğu Arizona ve Nevada gibi kilit eyaletlerde seçim sonuçlarını etkileyebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Mormon inanışının dayanak noktası olan İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin merkezinin bulunduğu Utan'dan 36 yaşındaki Melarie Wheat, "Biden konusunda hemfikir olmadığım şeyler olsa da Trump'a oy vermemenin daha önemli olduğunu düşünüyorum" diyor.

DAHA FAZLA OKU

The Independent anketi: Amerikalıların yarısı, Trump'ın başkanlık sonrası cezai soruşturmaya tabi tutulmasını istiyor
2016'da bağımsız aday olan Mormon Evan McMullin'e oy verdiğini söyleyen Wheat, o dönemki adaylar olan Cumhuriyetçi Trump'ı ve Demokrat Hillary Clinton'ı itici bulduğunu belirtiyor.

Trump'ın aradan geçen 4 yılda fikrini değiştirecek pek bir şey yapmadığını vurgulayan Wheat, "Makamına geçince belki biraz sakinleşir, muhafazakar politikaları izler ve iyi bir lider olur sanmıştım. Ancak hayır. Neyse oydu. İnsanlarla dalga geçip onları bölmeyi seviyor, kadınlara saygı duymuyor. Mültecilere, göçmenlere ya da azınlıklara saygı duymuyor" ifadesini kullanıyor.

AFP'nin haberine Wheat gibi birçok Mormon'un, Trump'ın "kilisenin cinsiyet, küfürlü konuşma, empati ve tevazu konularındaki fikirlerine aykırı söylem ve tavırlarından bıktığı" belirtiliyor.

2016 seçimlerini üçüncü sırada bitiren McMullin de geçen ay yaptığı açıklamada takipçilerinden Biden'ı desteklemelerini istemişti.

McMullin, Twitter paylaşımında, "Sözüm, ilkeli muhafazakar arkadaşlarıma ve Cumhuriyetçilere: Biden'a oy vermek, onun aldığı her pozisyona katıldığınız ya da başkan olarak vereceği kararlara karşı çıkamayacağınız anlamına gelmez. Biden'a oy vermek bu seçimde anayasaya, hakikate ve ahlak anlayışına öncelik tanıdığınız anlamına gelir" ifadelerini kullanmıştı.

Mormon kilisesinin en tanınmış üyelerinden biri olan ve Trump'la sık sık karşı karşıya gelen Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney de bu hafta yaptığı açıklamada, partisinin görevdeki liderinin destek bulamadığını söylemişti.

3 Kasım seçimleri için oyunu erken kullanan Romney, CNN'e verdiği röportajda, "Başkan Trump'a oy vermedim" derken, Biden'ı destekleyip desteklemediği sorusunuysa yanıtsız bırakmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.