Toprak canlandı, sofralara bol yeşillik

Toprak canlandı, sofralara bol yeşillik

Van Kalesi’nin eteklerinde bahar aylarında yetişen çeşitli bitkileri toplayan yurttaşlar, bir kısmını yemeklerde kullanırken bir kısmını da pazarlarda geçim kaynağı olarak satıyor.

Serhat kentlerinde havaların ısınmasıyla birlikte doğa yeşile büründü. Toprağın canlanmasıyla yeşeren faydalı bitkileri toplayan yurttaşlar, Van Kalesi’nin eteklerinde boy veren bitki çeşitliliğine dikkati çekti. Özellikle hafta sonları sabahın erken saatlerinde kalenin eteklerindeki sulak alanlarında işe koyulan yurttaşlar, topladıkları pancar, kazayağı ve çatlankuş gibi yeşillikleri sofralara taşıyor. Bitkilerin bir kısmı da pazarlarda satılarak, geçim kaynağı oluyor. 
 
Torunlarıyla bitki toplayan 67 yaşındaki Burhan Efeoğlu, bitkilerin nefes darlığı, şeker ve tansiyon gibi hastalıklarına iyi geldiğini söylüyor. Birçoğunu yemeklerde kullandıkları bitkileri her yıl topladıklarını anlatan Efeoğlu, “Sulu yemeklerde, ayran aşı gibi yemeklerde kullanıyoruz. Çatlankuş otunu şuan topluyoruz. Bahar mevsiminde çıkıyor ve 2 hafta içerisinde toplanması gerekiyor. Cumartesi ya da Pazar günleri genelde topluyoruz. Bıçakla toplayıp ilk olarak yıkıyor ve sonrasında yemeklere katılıyoruz. Bin bir derde demanlar" diye konuştu. 
 
Yeşillikleri toplayan 60 yaşındaki Güldane Han ise, haftada bir kalenin eteklerine geldiklerini ve topladıkları bitkilerin birçoğunu yemeklerde kullandıklarını dile getirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.