Ticari kredi kullandırma ücreti yüzde 10 artırıldı

Ticari kredi kullandırma ücreti yüzde 10 artırıldı

Merkez Bankası, ticari kredi maliyetini artıran iki uygulamayı bugün itibariyle yürürlüğe koydu. Ticari kredi kullandırım ücreti yüzde 10 artırılırken, vadesinden önce krediyi kapatma maliyeti iki katına çıkarıldı.

Merkez Bankası’nın, bankaların ticari müşterilerinden alabilecekleri ücretlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğinde bir yıl içinde beşinci kez değişiklik yapıldı. Merkez Bankası'nın (MB), Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'de yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklikler kapsamında, kredi kullandırım ücretlerinde düzenleme yapıldı. Buna göre, kredi kullandırım ücreti, kullandırılan kredinin yüzde 1,1'ini aşamayacak. Bu oran, daha önceki tebliğde, yüzde 1 düzeyinde bulunuyordu. Düzenlemeyle kredi kullandırım ücretine yüzde 10 zam yapılmış oldu. 

Tebliğin kredi kapamasına ilişkin bölümüne eklenen maddeyle de, vadesinden önce ticari krediyi kapatma maliyeti iki katına çıkarıldı. Bugünden itibaren bankalar, müşterilerden kalan vadeye bağlı olarak yüzde 2’ye kadar erken ödeme ücreti alabilecek. Eski kredilerde ise kalan vadesi 24 ayı aşmayanlarda erken ödeme ücreti yüzde 1 olarak ödenecek. Söz konusu hesaplamada kalan vadenin 24 ayı aşan kısmındaki süreler yıla tamamlanacak.

 1 Mart’tan önce kullandırılmış ticari kredilerde vadesi 24 aya kadar olanlar için yüzde1’ i, 24 ayı aşanlar için ise erken kapama ücreti yüzde 2’yi geçemiyor. 

Döviz cinsi veya dövize endeksli kredilerde ise Türk lirası krediler için uygulanacak azami ücretin 1 puan artırımlı hali uygulanabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.