Tezkere TBMM'ye sunuldu

Tezkere TBMM'ye sunuldu

TBMM'ye yarın sunulacak tezkerenin içeriği belli oldu.

TBMM’nin yarın saat 16.00’da yapılacak olağanüstü toplantısında oylamaya sunulacak tezkerenin içeriği belli oldu. Tezkerede, “Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün tehlikede olduğu” vurgusu yapıldı.

“Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler, artarak devam etmektedir” denilerek başlayan tezkere TBMM Başkanlığı’na 22 Eylül tarihli olarak sunuldu.

IRAK VE SURİYE VURGUSU

Irak’ta PKK ve IŞİD’in varlığının sürdüğü, ‘etnik temelli ayrılıkçılığa ilişkin girişimler olduğu’ belirtilen tezkerede, “PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, Suriye’de mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir” denildi.

Bu gelişmeler çerçevesinde ‘gerekli önlemlerin alınmasının milli güvenlik açısından hayati önem arz ettiği’ belirtilen tezkerede BM’nin Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı ile IŞİD’le mücadeleye ilişkin kararlarına atıflar yapıldı, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyonun parçası olduğu belirtildi.

Tezkerede, “Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere…” TSK’nın gerektiğinde sınır dışına gönderilebilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin de Türkiye’de bulunması için TBMM’nin onayı istendi. TBMM kabul ederse izin süresi 30 Ekim 2017’den itibaren bir yıl süreyle uzatılmış olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.