Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrenciler üniversite ve bölüm araştırmalarını sıklaştırdı. Öğrencilerin en çok merak ettikleri konuların başında ise tercih listesi nasıl oluşturulmalı konusu gelmekte. Uzmanlar öğrencileri tercih listelerini oluşt

Her yıl binlerce öğrenci, tercihlerinde yapmış olduğu hatalardan dolayı, açıkta kalmakta. Peki tercih listesi nasıl oluşturulmalı? Tercih listesi oluşturulurken nelere dikkat edilmeli. İşte uzman eğitimci Onur Soğuk’un öğrencilere tavsiyeleri.
 
 
1 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı?
 
2 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? 18 Temmuz itibariyle resmi olarak başlayacak tercih dönemi fiili olarak 11 Temmuz’da adayların sonuçlarını öğrenmesi ile başladı. Üniversite adayları üniversiteleri ve bölümleri araştırmaya başladılar. Araştırmalar sonucunda oluşacak tercih listesinde nelere dikkat etmeli? Sıralama nasıl yapılmalı?
 
3 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? Adaylar öncelikle istedikleri bölümlerin puan türündeki başarı sıralamalarını ve o bölümün taban başarı sırasını dikkate almalılar. Puanı dikkate almak yanıltıcı olacaktır, bunun nedeni her sene sınavın zorluğuna göre üniversite taban puanları büyük değişiklik gösterirken sıralamaların daha küçük değişiklikler göstererek fikir verici olmasıdır.
 
4 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? Tercih listesi oluşturulurken adaylar ilk bir iki sıraya çok istedikleri ama sıralamalarının tutmadığı bölümleri yazabilirler. İlk sıralardan sonra 3-9. Sıra aralığına sıralamalarının çok üstünde olmayan yerleşmek istedikleri bölümlere yer verebilirler. Orta sıralar dediğimiz 10-20 arasına ise sıralamalarına yakın ve sıralamalarının altında bulunan gitmek istedikleri bölümleri yazabilirler.
 
5 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? Son 20-24.sıralara da eğer kesin olarak yerleşmek istiyorlarsa sıralamalarının çok altlarında tercihlerde bulunabilirler. Vakıf Üniversitelerine yerleşmek isteyen adayların ilk tercihler için üniversitelerinin ‘tercih bursu’ olanaklarını öğrendikten sonra hareket etmeleri daha doğru olacaktır.
 
6 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? Adaylar sıralama yaparken istemedikleri hiçbir bölüme listelerinde yer vermemeye dikkat etmeliler. ‘’Nasıl olsa gelmez ya da zaten şurası gelecek bu tercihin altına düşmem’’ gibi düşüncelerle tercih listesine eklenecek bölümlere yerleşme ihtimali hep düşünülmelidir.
 
7 / 7 Tercih listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? Aday listeyi oluştururken programları kılavuzdaki başarı sırasına göre sıralamak zorunda değildir. En çok istediği tercihten en az istediği tercihe doğru bir sıralama yapmalı. Puanım ziyan olur mantığı ile yapılacak istenilmeyen bir tercih adayı da mutlu etmeyecektir…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.