Teknikerler Derneği'nden Danıştay’ın şantiye şefliği kararına tepki

Teknikerler Derneği'nden Danıştay’ın şantiye şefliği kararına tepki

Danıştay'ın aldığı kararla artık tekniker ve teknik öğretmenlerin şantiye şefi olamayacak olmasına Teknikerler Derneği'nden sert tepki geldi.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin bir kısım maddelerinin iptali istemiyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) başvurusuyla açılan davada Danıştay tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin 9. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesiyle birlikte, tekniker ve teknik öğretmenler şantiye şefliği yapamayacak.

Danıştay'ın kararına tepki gösteren Van Teknikerler Derneği Başkanı Remzi İhtiyatoğlu, "Şantiye şefliği yönetmeliğini sürekli gündeme getirerek teknikerleri alan dışına itmeye çalışan zihniyet, mimar ve mühendislerin haricinde teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenlerin çalışma alanı ortadan kaldırmaya yönelik yoğun yargı müracaatı ile birlikte yargımızın gündemini de meşgule yöneltmekte, eksik ve yanıltıcı bilgileri dayanak göstermeye çalışmaktadır" dedi.

"Lise öğrenimi üzerine 2 yıl teknik Ön Lisans eğitimi alarak, toplamda 14 yıl süren eğitim – öğretim sonucunda tekniker yetiştirilmektedir.

Teknikerlik öğrenimi, mimar ve mühendislerde olduğu üzere AB ECVET Kredi Sistemi ve Y.Ö.K. Ulusal Yeterlilikler Çerçevesine tabiidir" diyen İhtiyatoğlu, "Yargı, mühendislerin ve teknikerlerin eğitim transkriptlerini dikkate almalıdır" ifadesinde bulundu.

İstihdam alanlarında mühendislere kapıların sonuna kadar açıldığını öne süren İhtiyatoğlu, "Teknikerlerin istihdam dışı bırakılmak istenmesi Meslek Yüksek Okulu eğitimini, teknikerleri tanımamaktan, teknikerlerin nitelik ve liyakatinin yerilmesinden kaynaklanmaktadır" açıklamasında bulundu.

İhtiyatoğlu: "Marmara, Düzce, Van ,Elazığ, Malatya  vb. Depremlerde kontrol edilmesi gereken milyonlarca yapı varken,yeni yapılarda, otoyol, köprü, baraj vs. devasa yapılarda mimar ve mühendis zorluğu yaşanırken Şantiye Şefliğinde Teknikerlerin yok sayılması, bilime, akla, mantığa ve evrensel eğitime ters düşmektedir. TMMOB'un yapısı ve güçlü mali yapısı, teknikerlerin mesleki haklarına yönelik orantısız gücün kullanılmasına yol açmaktadır.

Oysa ki ülkemizde 160 farklı branşta tekniker yetiştirilmekte, mezun potansiyel 4.000.000’a yaklaşmaktadır. Böylesi devasa teknik bir kitlenin mesleki odasının kurulmaması, ortada bırakılması Türkiye’nin en değerli kaynağı olan yetiştirilmiş teknik insan gücünü yok kılmaktadır. Mimar ve mühendisler yapı konusunda her yetkinliğe sahiplerse, İnşaat yapım sürecinde usta, kalfa, işçi yerine mimar ve mühendis istihdamına gidilmesi daha uygun olur.

Asıl hukuka uygun olmayan davranış, teknikerlerin şantiye şefliğinden uzak tutulmasıdır. Bu kararın yüksek yargıdan tekrar döneceğine inancımız sonsuzdur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknikerlerin önemini çok iyi bilmektedir" ifadelerini kullandı.

Danıştay ilgili dairesince alanın kararla “Tekniker ve teknik öğretmenlerin şantiye şefi olarak belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapıların büyük bir bölümünde, yeterli objektif bir sınırlandırma ve bilimsel bir kriter getirilmeden şantiye şefliği gibi yapıların, mimari, statik ve her türlü plan, proje, resim ve hesaplarının uygulanması görevini yerine getirmelerine olanak sağlayan düzenlemenin hukuka uygun olmadığı, bu denli geniş bir alanda şantiye şefliği görevinin tekniker ve teknik öğretmene verilemeyeceği sonucuna varılmıştır” gerekçesiyle Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik`in 7. maddesinin 9. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.