TBMM'deki 5 partiden ortak anayasa teklifi

TBMM'deki 5 partiden ortak anayasa teklifi

CHP, Saadet Partisi, TİP, HDP ve Demokrat Parti ile STK'lerin ortak katılımıyla hazırlanan anayasa değişikliği paketi tamamlanıyor. Teklifte yargı başlığı öne çıkıyor. İşte detaylar...

Ak Parti'nin hazırladığı ve hukukçular tarafından "yama" olarak nitelendirilerek yetersiz bulunan birinci yargı paketinin TBMM’deki görüşmelerine başlanmadan önce CHP bir anayasa teklifi hazırladı.

CHP’nin yargı paketiyle ilgili çalışmalarını koordine eden Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Bizim asıl çalıştığımız alan yargı paketi ile ilgili değil" dedi.

Darbe hukukundan arındırılmış, demokratik, özgürlükçü bir anayasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek uzlaşı ile çıkması için reform niteliğinde bir hazırlık yaptıklarını belirten CHP'li Özkoç, "Hazırladığımız anayasa teklifi toplumun bütün ihtiyaçlarını karşılayacak. Biz yargı paketi ile ilgili bize gelen öneriyi reddetmiyoruz. Önümüze gelen pakette ne doğru ne yanlış onu inceleyerek iletiyoruz. Ama Türkiye’nin ihtiyacı anayasa değişikliğidir” dedi.

Hürriyet'ten Rıfat Başaran'ın haberine göre CHP İstanbul Milletvekili, Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu başkanlığında bir süredir çalışmalarını sürdüren komisyon, bugün çalışmalarını tamamlayarak, hafta başında teklifi kamuoyuyla paylaşacak. 

Kaboğlu’nun verdiği bilgiye göre çalışmalara davet edilen, TBMM’de temsil edilen 9 partiden AKP, MHP, BBP ve İYİ Parti komisyona katılmadı. CHP’nin yanı sıra Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, HDP, Demokrat Parti ise komisyona üye verdi. Adalet Bakanlığı da CHP’nin teklifine olumlu yanıt vermezken, barolar, meslek odaları, sendikaların, ilgili vakıf ve dernekler de çalışmayı destekledi.

Komisyonun hazırladığı teklif, gündemde yargı reformu olduğu için, adil yargılanma hakkı ile ilgili 8 maddeden oluşuyor. Komisyon bu 8 maddeyi kaleme alırken, silahların eşitliği ilkesi, mahkemeye ulaşma hakkı, suçsuzluk karinesi, bağımsız ve tarafsız mahkeme hakkı, açık usul ve çabukluk ilkesi, yargı kararlarına uyma yükümlülüğü, savunma hakları gibi hakları esas aldı. 

Teklif, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yerine yeni bir oluşumu da gündeme getiriyor. HSK’nın yerine önerilen ‘Yüksek Adalet Kurulunun' Meclis tarafından atanacak üyelerinin belirlenmesi için nitelikli çoğunluk aranacak. Diğer üyeleri ise yargıçlar belirleyecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum