TBMM'de tezkere görüşmesi başladı

TBMM'de tezkere görüşmesi başladı

TBMM, Hükümete Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılmasını görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.
 
Görüşmenin başlangıcında TBMM Başkanı tezkereyi okutarak sözü siyasi partilerin temsilcilerine verdi. İlk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı.
 
‘ABD’NİN VERDİĞİ SİLAHLAR TÜRKİYE KARŞI KULLANILDI’
 
PYD ve YPG’nin PKK’nin Suriye kolu olduğunu belirten Canikli, ABD’nin verdiği silahların Türkiye’ye karşı kullanıldığına dair bilgiler olduğunu söyledi.
 
IŞİD’in birçok yeri YPG’ye teslim ettiğini öne süren Canikli, “Fırat Kalkanı olmasa buralara terör örgütünün eline geçmiş olacaktı. Buralar DEAŞ’tan temizlenmiş, 150 bin kişi buralara geri dönmüştür. Fırat Kalkanı ile güney sınırımızda oluşturulmak istenen terör koridoruna, çıkarılmamak üzere bir hançer saplanmıştır” dedi.
 
‘BU MACERADAN VAZGEÇİN’
 
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılacak bağımsızlık referandumunu eleştiren Nurettin Canikli, “Referandum, bölgedeki çatışmaların boyutunu arttıracak, hatta küresel bir boyuta taşınacaktır. Referandum ulusal güvenliğimiz için tehdittir. Referandum bizim için yok hükmündedir. Bu maceradan vazgeçilmesini, referandumun iptal edilmesini istiyoruz. Sorunlar diyalog yoluyla, Irak anayasası içerisinde çözülmelidir” diye konuştu.
 
‘SİHA’LAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİ RAHATSIZ ETTİ’
 
Türkiye’nin savunma sanayisinde gelişmeler yaşadığını belirten Canikli, “Silahlı İHA (insansız hava aracı) bunlardır. Bu gelişmelerin terör örgütlerini rahatsız ettiğini görüşüyoruz. İnsan hakları adı altında terörle mücadeleye engel olunmak isteniyor” ifadelerini kullandı.
 
AKÇAY: REFERANDUM EMPERYALİST RÜYALARI HORTLATTI
 
MHP olarak referanduma izin verilmemesini savunduklarını belirten Akçay, “25 Eylül’de yapılacak referandum emperyalistlerin Sevr rüyalarını hortlatmaktadır” dedi.
 
Nurettin Canikli’nin ardından MHP Grup Başkanvekili  Erhan Akçay, kürsüye geldi. ABD’nin YPG’ye silah yardımı yaptığını hatırlatan Akçay, “Türkiye’ye parasıyla silah vermeyen sözde müttefikler, terör örgütlerine son teknoloji silahlar vermiştir. ABD’nin PKK’ya verdiği silahlar milli güvenlik sorunu haline gelmiştir” dedi.
 
Meclis Başkanlığı’na dün sunulan tezkerede bağımsızlık referandumu, “etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişim” olarak nitelendirildi, “Bütün bu gelişmeler çerçevesinde; terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması, milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.