TBMM'de gerginlik: HDP'li Paylan'a ceza!

TBMM'de gerginlik: HDP'li Paylan'a ceza!

Meclis’te ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişikliği teklifinin 11’inci maddesi görüşülürken söz alan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’a konuşmasında ‘soykırım’ dediği için ceza verildi.

Görüşmeler devam ederken söz alan Paylan’ın konuşmasına tepki gösteren Ak Partil'iler özür dilemesini istedi.

Paylan, “Bir zamanlar yüzde 40 idik. Bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki… Ben bunun adına soykırım diyorum. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Bir zamanlar atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Adını siz koyun o zaman. Biz yok hükmündeyiz. Binde bire düşmüşüz” deyince Ak Parti milletvekilleri masaya vurarak protestoda bulundu.

Bazı AKP’lilerin kürsüye doğru yönelmesi üzerine HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Paylan’ı kendi sıralarına götürdü. Ak Parti’li vekillerse, “Ermeni diasporasının ifadelerini kullanamazsın burada. Böyle ifade özgürlüğü olmaz. Bu ne edepsizlik, bu ne şahsiyetsizlik” diye tepki gösterdi.

Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

Paylan üç birleşime giremeyecek

AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, Paylan’ın provokatif bir dil kullandığını savunarak, “Bu iddiayı kesin bir dille reddediyorum. İç tüzüğün 161’inci maddesine göre işlem yapılmasını ve bu haksız iddianın tutanaklardan çıkarılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Ak Parti’lilere arka çıkıp, “CHP’nin Türkiye’de Anadolu coğrafyasında soykırım yapıldığı iddiasını kabul etmesi mümkün değildir. Bu iddiayı şiddetle reddediyoruz” dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay da Paylan’ın ‘Ermeni soykırımı’ sözünü kınayıp tutanaklardan çıkarılmasını istedi.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder ise düşüncelerin serbestçe ifade edilmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis Başkan Vekili Aydın’ın, Paylan hakkında üç birleşimden çıkarma cezası verilmesi ve ‘soykırım’ ifadesinin tutanaklardan çıkarılması talebi oy çokluğuyla kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.