TBMM Başkanı Şentop'tan 'İdam' açıklaması

TBMM Başkanı Şentop'tan 'İdam' açıklaması

TBMM Başkanı Şentop: İdam cezasının yeniden getirilmesi için hem iç hem uluslararası hukuk anlamında adımlar gerekiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, idam cezasının yeniden yürürlüğe girmesi yönündeki tartışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Bir TV programında konuşan Şentop, idam cezasının “belli suçlarla sınırlı olarak, çerçevesi çok iyi çizilmiş bir şekilde” yeniden olabileceği yönündeki görüşlerini akademisyenlik döneminden bu yana muhafaza ettiğini söyledi.

Şentop idam cezasının ceza kanununda yer alabilmesi için gereken süreci ise şöyle anlattı:

“Anayasa değişikliği gerekir. Çünkü daha önce var olan ölüm cezasını biz Anayasa’dan kaldırmışız.

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde iki protokol var. Birisi önce barış zamanlarında ikincisi de genel olarak ölüm cezasını yasaklayan iki maddesi var. Biz bunlara imza koymuşuz.

“Bu konuda alınacak bir kararın hem iç hem uluslararası hukuk anlamında adımlar gerekiyor. Bu konuda bu şekilde bir konsensusun oluşması halinde bir adım atılabilir. Ceza Kanunu’na hüküm eklenerek halledebilecek bir mesele değil.”

"Cinsel suçlara karşı getirilebilir"

İdam cezasının hangi suçlar kapsamında uygulanması gerektiği yönündeki soruya ise Şentop, “Taammüden adam öldürme suçları ile küçüklere, kadınlara karşı vahşetle işlenen cinsel suçlarla ilgili idam cezasının düşünülebileceği kanaatindeyim” diye yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.