Tandır ekmeği geçim kaynağı oldu

Tandır ekmeği geçim kaynağı oldu

Hakkari Yüksekova'da ağabeylerinden öğrendikleri tandır ekmeği pişirme mesleğini sürdürüyorlar.

Bölgede yaygın olarak devam eden tandırda ekmek pişirme geleneği, özellikle sofra kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

İlçede açılan tandır ekmeği fırınında çalışan gençler annelerinden ve daha önce bu işi yapan ağabeylerinden öğrendikleri tandır ekmeği pişirme yeteneği sayesinde iş sahibi olmanın sevincini yaşıyorlar. 

Tandır ekmeği yapmanın yaklaşık yarım gününü aldığını ifade eden Cüneyt Kom, “Tandır ekmeği için önce suyumuzu ısıtıyoruz. Daha sonra unumuzu eliyoruz ve hamurumuzu yoğuruyoruz. İki saat beklettikten sonra mayasını tutana kadar ondan sonra hamuru yuvarlak şekilde yapıyoruz. Tandırımızı yakıyoruz ve hamurumuzu tandıra vuruyoruz. Yarım saat tandırda kalıyor ve piştikten sonra ekmeğimizi çıkarıyoruz. Ondan sonra biraz dinlendiriyoruz ve tandır ekmeğimiz artık yemek için hazırdır” dedi.

u8.jpg

“GÜNLÜK 1000'DEN FAZLA EKMEK ÇIKARIYORUZ”

Kom, "10 yıldır bu işi yapıyorum, kendimi bildim bileli bu işle uğraşıyorum. Bu işi de ağabeyimden öğrendim, ağabeyim şuan köyde olduğu için ben usta olarak bakıyorum. Günlük 1000'den fazla ekmek çıkarıyoruz. Kış nedeniyle elektrik sıkıntımız oluyor ara sıra ondan başka sıkıntımız yok. Tandır ekmeği doğal bir ekmek, lezzetti çok farklı oluyor. Tamamen doğal köy unundan yapılıyor. Hastalar için bire bir ekmektir. Tandır ekmeği fırınlarda pişirilen ekmeklere benzemez. Hem lezzeti güzeldir hem de çabuk bayatlamaz, uzun süre muhafaza edilebilir"şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLAR ÇOK MEMNUN”

Yaklaşık 4 yıldır tandır ekmeği işinde olduğunu söyleyen Aydın Taş, 4 yıldır bende burada çalışıyorum, Allah razı olsun çok mağdurdum ustalarım beni tekrar işe aldılar. İlk geldiğim zaman hiçbir şey bilmiyordum ama şimdi işin ustası oldum. Kışın biraz sıkıntı çekiyoruz çok soğuk olduğu için hamurda ara ara sıkıntı oluyor. Genelde Nané Buhare dediğimiz ekmeği çıkarıyoruz. Vatandaşlar çok memnun oluyor şeklinde konuştu.

u.jpg

Kaynak:Yüksekovagündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.