‘Susuyoruz’ eylemi yapan tiyatroculardan destek çağrısı

‘Susuyoruz’ eylemi yapan tiyatroculardan destek çağrısı

“Susuyoruz” eylemiyle yaşadıkları sorunlara dikkati çeken tiyatro emekçileri, kendilerine dönük yok sayma politikasının uygulandığına işaret ederek, meslek örgütlerine ve seyircilerine taleplerinin karşılanması için destek verme çağrısı yaptı.

Özel tiyatro emekçileri, yaşadıkları sorunlara dair taleplerinin karşılanması için başlattıkları “Susuyoruz” eylemini sonuncusunu Kadıköy’de bulunan Boa Sahnesi önüne yaptıkları basın açıklamasıyla sonlandırdı. Bir saat boyunca yapılan “susuyoruz” eylemine çok sayıda tiyatro sanatçısı, emekçisi ve öğrencisi de destek verdi.

Yapılan eylemin ardından basın açıklamasına geçildi. Burada konuşan Moda Sahnesi emekçisi Cenk Dost Verdi, salgından kaynaklı işlerinden olduklarını ifade etti.

Kültür Bakanlığı’nın sorumluluğunu geçici, temelsiz birkaç hamle ile üzerinden atma gayreti içerisine girdiğini vurgulayan Verdi,  “Öyle ki gelinen noktada bizler en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz durumdayız. Fakat sırf bu kaygılarla mesleğimizden uzak kaldığımız her anı, tiyatro yapamamak pahasına kendimizi başka işlerde, bir başkası olarak kurgulamak zorunda kalışımızı reddediyor, büyük emekler harcayarak var ettiğimiz mesleğimizi ve yapılarını korumakta diretiyoruz” diye konuştu.

“Ya hayallerinden ve mesleklerinden vazgeçmiş, her biri başka işler yapmak zorunda bırakılmış bir kalabalığa dönüşeceğiz ya da burada olduğu gibi sonuna kadar biz de varız diyeceğiz” diyerek sözlerini sürdüren Verdi, Kültür Bakanlığı’na seslenerek, “Ne zaman geçeceği belli olmayan pandemi ortamında yeni sezon bizler için büyük bir belirsizlik ve risk demektir. Halk sağlığı göz önüne alındığında yeni sezon hazırlıklarına başlamayan ya da erteleyen Özel Tiyatrolar her geçen gün daha ağır bir borç yükü altına girmektedir. Zaten tiyatrolar kapalıyken yapılan geçici K.D.V. İndirimi hiçbir işe yaramamış, oluşan hayati sorunlara karşı Kültür Bakanlığı'nın kayıtsızlığını bir kez daha ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Verdi, sorunlarının çözümü için taleplerini sıraladı:

“*Kamusal Tiyatrolar KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.

*Elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır.

*2021 Ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır.

*Kamusal tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 Ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmeli, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.

*Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.

*Zaman kaybetmeden Tiyatro Yasası çıkarılmalıdır. Kamusal tiyatrolar ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmelidir.

*Kültür Bakanlığı tarafından Özel Tiyatrolara Devlet Desteği olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir.”

Sıralanan taleplerin ardından açıklama uzun süren alkış protesto ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.