Süs bitkilerine pandemi etkisi: Yüzde 200 zam

Süs bitkilerine pandemi etkisi: Yüzde 200 zam

Süs bitkileri yetiştiricileri, işlerinde kullandıkları plastik ürünlerin 1 yıl içerisinde yüzde 200 oranında zamlanmasından dert yandı.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ekonomik kriz hayat pahalılığını her geçen gün daha da arttırıyor. Yaşanan kriz süs bitkileri yetiştirenleri de olumsuz etkiledi. Antalya'daki yetiştiriciler, krizden kaynaklı ürünlere yüzde 200'e varan zamlar yapıldığını aktardı. 
 
Kente bağlı Aksu ilçesinde bulunan serasında 14 yıldır süs bitkileri yetiştiren Bülent Kılıçaslan, girdi maaliyetlerinin artmasından yakındı. En çok harcamanın işçilik, bitki tohumları ve fide giderlerine gittiğini aktaran Kılıçaslan, özellikle plastik ürünlere gelen zamların bellerini büktüğünü söyledi. Kılıçaslan, plastik saksının 1 yıl içerisinde 1 TL’den 3 TL'ye çıktığını, plastik ambalajın kilosunun ise 15-20 TL’den 40 TL'ye yükseldiğini kaydetti. 
 
Bu durumun en büyük nedeninin pandemi olduğuna dikkati çeken Kılıçaslan, “Daha önce hafta sonları pikniğe giden ya da AVM’lerde vakit geçiren insanlar pandemiden kaynaklı evde kaldı. Bu sefer de bahçesine, balkonuna özen göstermeye başladı. İnsanların bahçelerine yönelmesinden kaynaklı olarak yine satışlarımız oluyor. Ancak ekonomik kriz fiyat artışlarına neden oldu. Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz ve kar edemiyoruz" diye belirtti. 
 
Süs bitkileri serasında çalışan 3 çocuk annesi Rahime Çabuk (50) ise, sabah saat 08:00'den akşam 18:00’e kadar çalıştıklarını aktardı. En çok yaz sıcaklarından olumsuz etkilendiklerini ve naylon kaplı seranın altında çalışmaktan kaynaklı sık sık elbise değiştirmek zorunda kalkdıklarını belirten Çabuk, aldıkları asgari ücretle geçinmekte zorlandıklarını ifade etti. 20 yıldır hem dışarıda hem de evde çalıştığını söyleyen Çabuk, hayat pahalılığından dert yanarak, “Oğlum yıllarca okudu, öğretmen oldu. Ama şimdi o da benimle gelip aynı serada yevmiye ile çalışıyor. Kime baksam işsiz" dedi.  
 
Serada çalışan Pelin Çabuk (19) ise, çocuk yaşta çalışmaya başladığını söyledi. Marketlerden gelen siparişler üzerine çiçekleri hazırladıklarını ifade eden Çabuk, böylesi bir süreçte bir iş sahibi olmaktan memnun olduğunu kaydetti.  (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.