Suriye'de Ateşkese karar verildi, harekat duracak

Suriye'de Ateşkese karar verildi, harekat duracak

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence: Ateşkese karar verildi, harekat duracak

Ankara’daki temaslarının ardından açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Pence, “Harekat durdurulacak ve YPG güvenli bölgeden çekilecek. ABD, 120 saat içinde YPG’nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İkili görüşmeden sonra heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmelerin ardından açıklama yapan Pence, basın toplantısı düzenledi.

Yaptırımlar ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili soru üzerine Pence, “Türkiye’ye yeni yaptırımlar olmayacak. Ekonomik yaptırımlar geri çekilecek. Başkan Trump Türkiye konusunda çok net. ABD Türkiye’nin Suriye’deki operasyonuna karşıdır. Ayrıca her iki lider arasındaki ilişkiler bu anlaşmayı sağladı” diye konuştu.

Çekilmenin başladığını belirten Pence, “120 saat sonra çekilme tamamlanınca kalıcı ateşkes yapılacak. Çekilecekleri yer sınırın 20 mil güneyi. Türkiye bu noktada bir ateşkes uygulayarak bu çekilmenin sağlanmasına izin verecek. Aslında biz konuşurken bu geri çekilme başladı. Türkiye sınırı konusunda ciddi kaygı yaşıyor. ABD de bu operasyonu kabul etmiyor. Suriye’deki Kürt toplulukları ile güçlü bağlarımız var. ABD, SDG ile işbirliğini minnettarlıkla hatırlayacaktır. Çünkü IŞİD zayıfladı. SGD ile temas halindeyiz. Ateşkesi memnuniyetle kabul ediyorlar. Buradan çıkacaklar. Bunun başlaması konusunda güvenimiz tam. Uzun süreli bir tampon bölge Kürtler ve Türkiye arasında barış koşulları için yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

TRUMP: ERDOĞAN’A TEŞEKKÜRLER

Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump da “Türkiye’den harika haberler var. Erdoğan’a teşekkürler. Milyonlarca hayat kurtulacak” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.