Sputnik Türkiye'de hakları için Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlenen, ardından da işten çıkarılan 24 gazetecinin grevi 20’inci gününde sürüyor.

Toplu iş sözleşmesi sürecinde masanın devrilmesi üzerine grev kararı alan gazeteciler sürece ilişkin İstanbul’daki Sputnik Türkiye ofisi önünde açıklama yaptı.

‘İLK GÜNKÜ GİBİ KARARLIYIZ’

Sputnik Türkiye çalışanlarının açıklamasına meslektaşlarının yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisi de destek verdi. Süzer Plaza önünde düzenlenen açıklamada konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “İlk günkü gibi kararlı, ilk günkü gibi inançlıyız” dedi.

‘KANUNLARIN ÇİĞNENMESİNE İZİN Mİ VERECEKLER?’

“Greve başlarken taleplerimiz çok açık ve yasaldı” ifadelerini kullanan Durmuş şöyle devam etti: “Hukuksuz biçimde işten atılan üyelerimizin işlerine geri dönmeleri ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını istedik. 7 Ağustos’tan beri Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tanımayanlara, kanunlarımızı hiçe sayanlara karşı sessiz kalanları anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu ülkeye isteyen patron gelip, kanunları istediği gibi eğip bükerek insanları çalıştırabiliyor mu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı bu suçlara sessiz mi kalacak? Sputnik işvereni grevi kırmak için her yolu denerken bu ülkenin kanunlarının çiğnenmesine izin mi verecekler?”

‘KENDİLERİNİ TEMİZE ÇEKEMEYECEKLER’

Sputnik işvereni tarafından olumlu adım gelmediğini belirten TGS Başkanı Durmuş, bir yandan da yasadışı girişimlerin devam ettiğine dikkati çekti. Mahkemenin aldığı yürütmeyi durdurma kararına değinen Durmuş, şunları söyledi: “Önce grevin yasadışı olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdular. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti. Bunun üzerine grevin etkisini kırmak için Rusya’da Türk vatandaşlarını işe aldılar ama hala çalıştıramıyorlar. Türkiye’de ise işsizliği fırsat bilen kendini bilmezler, işsiz gazetecileri arayarak iş teklifleri, iş görüşmeleri yaptı. Aralarından siyasetçileri arayıp sendikayı suçlayacak kadar hadsizleşenler oldu. Ama şunu bilsinler ki, ne yaparlarsa yapsınlar kendilerini temize çekemeyecekler. Bunlar beyhude girişimler. Grev kırıcısı oldukları, meslektaşlarını yolda bıraktıkları gerçeği meslek hayatlarında hep arkalarından gelecek. Son 20 günde herkes safını netleştirdi. Kimi emeği ve dayanışmayı, kimi ise kariyerini seçti. Bizlerin safı emek, bizlerin safı dayanışma, bizlerin safı mücadeledir. Makam ve mevkilerini düşünenler değil, direnenler işçi sınıfı tarihinde yerlerini alacak. Yılmayacağız, kazanana kadar direnmeye devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi