Soylu açıkladı: Kızılay çadır dağıtmıyor

Soylu açıkladı: Kızılay çadır dağıtmıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kızılay açıklamasına Erdoğan'dan farklı yanıt: Kızılay beslenme grubu tedarikçimiz, çadırları AFAD dağıtıyor.

Elazığ’da yaşanan depreme ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bölgede 82 milyon lira dağıtıldığını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun deprem bölgesi ziyaretinde Kızılay çadırı göremediği şeklindeki açıklamasına yanıt veren Soylu, bu kurumun ‘beslenme grubu tedarikçisi’ olduğunu, çadır dağıtım işini ise AFAD’ın üstlediğini söyledi.

Soylu’nun bugün yaptığı açıklamadan başlıklar şöyle:

AFAD KOORDİNASYONUNDA DAĞITILDI: Şu ana kadar hem AFAD hem de Kızılay tarafından hem de vatandaşlarımız tarafından gönderilip burada depolarımızda toparlanıp bütün vatandaşlarımıza sevk edilen yaklaşık 40 bin adet alışveriş kartı ve yine 36 bin adeti giyim kolisi, yaklaşık 75 bin adet de hijyen paketi şu ana kadar dağıtılan. 1002 tır ve kamyon artı kamyonet ve pikapla beraber 1437 adet, Anadolumuzun Türkiye’mizin her tarafından yardım geldi. Bunların burada hem AFAD koordinasyonunda gerek belirlediğimiz görevlilerce gerek muhtarlarımız aracılığıyla gerek belediyemiz aracılığıyla dağıtıldığını söylemek isterim.

HAYVANCILIK İÇİN DE DESTEK VERİLİYOR: Şu ana kadar sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda nakit olarak gelip burada dağıtılan para 82 milyon lira şu ana kadar. Çeşitli bakanlıklarımızdan gelen meblağ. Sadece AFAD’ın ki yüzde 80 AFAD, ki burada günlük yiyecek yoktur. AFAD’ın ve Kızılay’ın toplam nakdi olarak gönderdiği kendi depolarından lojistiğinden 165 milyon civarında. Yani bunun yanı sıra da kamuoyuna da şöyle bir bilgiyi vermek zorundayız. Şu ana yardım kampanyasıyla 96 milyon AFAD’a 47 milyon da Kızılay’a geldi. Yine bunun yanı sıra oradaki detayı da daha sonra açıklayacağız; televizyonda yapılan yardım kampanyasından ne kadar toplandığını ne kadar sistemimize geldiğini bizim sürekli olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek istiyorum. Yine bunun yanı sıra sadece insanlara yönelik değil tarım ve hayvancılık için de, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız çok ciddi destek ve yardımda bulunuyor. Hem hayvanları gönderiyor hem de ilk günden itibaren kurulan çadır ve hayvanların barınmasını ve soğuktan etkilenmemesini sağlayabilecek düzenlemeler gerçekleştiriyor. Yaklaşık 487 çadır Elazığ’da kuruldu. 1116 çadır da Malatya’da kurulmuş oldu. Yine bunun yanında dağıtılan yemler var. Bu mağduriyetin giderilebilmesi için süreçler söz konusu.

5 BİN AİLE GEÇİCİ BARINMA MERKEZİNDE: Şu ana kadar Malatya ve Elazığ’da toplam 50 bin insana psikososyal destek sağlandı. Yani bu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aynı zamanda Diyanet aynı zamanda rehber öğretmenler vasıtasıyla bu çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 4-5 gündür özellikle geçici barınma merkezlerini düzenlemeye çalışıyoruz. 1500 aileyi sosyal tesislerde barındırmayı planladık. Ve şu anda peyderpey geçiriyoruz. 5 bin aileyi de konteynerlardan müteşekkil geçici barınma merkezlerinde. Onların da altyapılarının hepsi yapılıyor. Konteynerı getirip yerleştirmiyoruz. Isınmadan soğutmasına kadar elektriğine kadar ıslak zeminlerine kadar hemen hemen her şeyi ayarladığımız için yaklaşık bin konteynerdan müteşekkil geçici konaklama merkezinin kurulması en hızlı şekilde 15 gün sürüyor ve onun için altyapı tamamlanıyor. İnşallah 10 gün içerisinde yüzde 90’ının biteceğini düşünüyoruz.

147 NOKTADA YEMEK DAĞITILIYOR: Şu anda 27 ayrı noktada kurduğumuz afet koordinasyon merkezleri 62 bin kişiye Kızılay’ın koordinasyonunda ki bizim beslenme grubumuzdur. Ki burada ben bir şey söylemek isterim Kızılay’a bir haksızlık yapılmasın. Kızılay bizim çadır temin ettiğimiz bir kurum değildir. Çadırı direkt AFAD olarak biz veririz. Kızılay bizim beslenme grubumuzun yöneticisidir. Hem koordinasyonu yapar hem kendisi yemek çıkarır, beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Burada da bir haksızlığı ortadan kaldırabilmek için, bir bilgiyi doğru şekilde paylaşabilmek için söylüyorum. Şu anda toplam 147 noktada 62 bin sıcak yemek dağıtılmaktadır.

Erdoğan ‘göremiyorsun’ demişti

Siyasette geçen haftaya damga vuran polemiklerden biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanmıştı. Kılıçdaroğlu’nun Elazığ ziyaretindeki “2 gün kaldım, hiç Kızılay çadırı görmedim” açıklamasına yanıt veren Erdoğan, “Dün diyor ki Kızılay’ın bir çadırını bile iki gün kaldım göremedim. Ya senin gözün var ama göremiyorsun” şeklinde konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.