Siverek'te 6 cana mal olan silahlı kavgada ne oldu: İddialar ve tepkiler

Siverek'te 6 cana mal olan silahlı kavgada ne oldu: İddialar ve tepkiler

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, 15 Haziran günü yaşanan silahlı kavgada en az 6 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

İddialara göre İzol aşiretine mensup bir grup, silahlarla akrabalarının evini basarak etrafa ateş açtı. 4 kişi olay yerinde can verirken, 2 yaralı saldırıdan hemen sonra yaşanan trafik kazasında hayatını kaybetti.

Şanlıurfa Valiliği 3 kişinin tutuklandığını, şüpheli 3 kişinin ise hastanede tedavi altında olduğunu duyurdu. Ölenlerin isimlerinin Zozan İzol (42), Meral İzol (42), Mustafa Serdar İzol (22) ve Hakkı İzol (49), Rıdvan Buluş (30) ve Serdar Delen (31) olduğu öğrenildi.

Saldırıda annesini, babasını, yengesini ve kuzenini kaybeden 22 yaşındaki Yekbun ve 24 yaşındaki ablası Dilan İzol, olayın görüntülerini sosyal medyada #SiverektekiKatliamaSesVer etiketiyle paylaşıp yaşananları aktardı.

Dilan İzol'un sosyal medyadaki açıklaması:

Aileler arasındaki husumetin 2003 yılına dayandığını, o dönemde amcasının öldürüldüğünü, suçun babasının ve amcalarının üzerine atıldığını yazan İzol açıklamasında son saldırıyı düzenleyenlerin Ak Parti eski milletvekili Zülfikar İzol'un oğlu ve kardeşleri olduğunu öne sürdü.

Dilan İzol şunları yazdı: "15 haziran 2019 günü o lanet gün sabah erkenden biz daha uyurken kalleş bir planla 4 araba bir traktör ile 10 kişiden fazlaydı gelip ailemi taradı.

Ve bunu yapanlar eski Şanlıurfa AKP milletvekili ZÜLFİKAR İZOL un kardeşleri CİHAN İZOL, MEDENİ İZOL, CEMAL İZOL, BÜLENT İZOL ve Cihan İzol un oğlu FERMAN İZOL tarafından ANNEM, BABAM, AMCAMIN EŞİ VE AMCAMIN OĞLU.

Hepsini vahşice katlettiler evimizin önünde hiç acımadan canice taramalı tüfeklerle katlettiler. bu bir soykırımdır sadece cinayet değil SOYKIRIM diyorum bakın bu hiç bir yerde yoktur bunca insanı savunmasızken katletmek."

"AK Parti'yi tartışmaya katıp prim yapmak isteyenler bizi hedef gösteriyor"

Euronews'e konuşan İzol, saldırıyı düzenleyenlerin amacının arazilerine ve evlerine el koymak olduğunu söyledi. Haberin yayılmasının ardından bazı kesimin prim yapmak için AK Parti'yi tartışmaya katarak kendilerini hedef göstermeye çalıştığını söyleyen İzol, "Biz AK Parti'yi hedef göstermedik ama saldırgan bu gölgede kendini bu unvanla tanıtıyor" dedi.

İzol sosyal medya üzerinden da olayın siyasi olmadığı yorumunu yaptı:

Hedef gösterilmeye çalışılıyoruz. Bizim tek amacımız adaletin yerini bulması siyasi her hangi bir durum söz konusu olamaz . Bütün partilerin desteğini bekliyoruz @Akparti @HDPgenelmerkezi @MHP_Bilgi @SaadetPartisi @herkesicinCHP @tkpninsesi @iyiparti #SiverektekiKatliamaSesVer

Şanlıurfa Valiliğinden duyuru: 6 şüpheli var

Valilikten yapılan duyuruda, olayla ilgili 3 kişinin tutuklandığı, hastanedeki 3 şüphelinin de tedavilerinin ardından adli makamların önüne çıkarılacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Çeltik Mahallesinde 15 Haziran 2019 günü saat 09.00 sıralarında arazi anlaşmazlığı nedeniyle aynı aileye mensup taraflar arasında çıkan ve altı (6) vatandaşımızın hayatını kaybettiği, altı (6) kişinin de yaralandığı olayla ilgili olarak, ilk andan itibaren gerekli müdahaleler yapılmış ve en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınarak kamuoyu bilgilendirilmiştir... Çeşitli basın kuruluşları ve sosyal medya platformlarında dile getirilen, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yürütülen adli ve idari soruşturmaya gölge düşürecek iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, bu tür iddialara itibar edilmemesi gerekmektedir."

Siyasilerden Siverek'te yaşananlara ilişkin açıklamalar

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Dilan İzol'un "Jandarma bir gün önce evimizde arama yaptı" sözleri üzerine güvenlik güçlerinin İzol ailesinin evine bir ihbar üzerine gittiğini savundu. Yeneroğlu, "Jandarmanın ihbar üzerine evlerine gelmesinin sebebi 8 yıldır adam öldürmekten aranan ve bu olayda ölen Hakkı İzol" diye yazdı.

Olayla ilgili maalesef karşılıklı kirli propaganda var.Meselenin siyasi bir boyuta çekilmesi veya emniyet güçlerimizin işin içinde olduğu iması yakışıksız. Başsavcılık büyük hassasiyetle olayın peşinde. Jandarmanın bir gün önce saldırılan aileyi neden ziyaret ettiği muamma değil.

Saldırılan aile fertleri bunu bilmeleri gerekir. Acıları büyük, ancak hakikattan ayrılmamaları, meselenin tüm boyutlarıyla aydınlığa kavuşması için zorunlu. Jandarmanın ihbar üzerine evlerine gelmesinin sebebi 8 yıldır adam öldürmekten aranan ve bu olayda ölen Hakkı İzol.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de tepkisiz kalmadı. Özel olayın takipçisi olacaklarını ifade etti.

Görüntülere yansıyan bu katliama yönelik olarak kime uzanırsa uzansın çekinmeden etkili bir soruşturma yürütülmesi gerekmektedir.

21. yüzyılda hepimizin kanını donduran bu vahşete karşı kimse sessiz kalamaz. Takipçisi olacağız.#SiverektekiKatliamaSesVer https://twitter.com/evrenselgzt/status/1141247181803917312 …

Siverek’te “Arazi anlaşmazlığı çatışması” değil “Katliam” iddiası: Görüntülerin yayınlanması sonrası #SiverektekiKatliamaSesVer çağrısı yapıldı. Suçlananlar arasında AKP'nin eski Milletvekili Zülfikar İzol da var https://evrn.sl/oByjsG?a=a679a 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Siverek katliamının Suruç olaylarının devamı olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, "Üstünü örttükçe yeni katliamlar oluşuyor." diye yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.