Şırnak'ın köylerinde pekmez zamanı!

Şırnak'ın köylerinde pekmez zamanı!

Şırnak'taki Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan köylerde kış hazırlıkları kapsamında pekmez yapımına başlandı. 

Şırnak’a bağlı Nerex ( Dağkonak) köyünde kış aylarına hazırlık için pekmez yapımına başlandı. Köylüler, imece usulüyle bağlardan topladıkları üzümleri köy meydanında kurdukları ocak ve kazanlara taşıyor. Elde edilen üzüm suyu kazanlarda kaynatılıyor. Yaklaşık 6 saat boyunca süren kaynamanın ardından pekmez elde ediliyor. 
 
Yıllardır her kış mevsiminin yaklaşmasıyla pekmez yapan Bedriye Kılıç, kışa 2 ay önceden hazırlık yaptıklarını söyledi. Kılıç, "Köyümüzün üzümü oldukça lezzetlidir. Burada yetişen üzüm her yerde yetişmiyor. Daha çok geçimimizi üzüm üzerinden yapıyoruz. Üzüm işi bize büyüklerimizden kalma. Bu iş hem geçimimizin kaynağı, hem de bizler için asırlardır yaşayan bir kültürdür. Pekmezin yapım her aşaması zor ve zahmetli. Ama bir işin zahmeti yoksa tadı da yok. Yaptığımız pekmez doğal olduğu için sağlığa da çok faydalı. Hiçbir pekmez bizim buranın pekmezine benzemez” dedi.

Kadınlardan Delal Gökalp da pekmez yapım aşamasındaki zorluklara dikkati çekerek, şunları dile getirdi: "Hasat zamanında aile olarak toplanıp köye geliyoruz. Üzüm toplama döneminde üzümün iri ve iyisini ayırıyoruz. Tam olgunlaşmamış olanları eve götürüyoruz. Geri kalan kısımlarını toplayıp, kasalara doldurarak kurduğumuz pekmez yapım alanına getiriyoruz. Burada elde ettiğimiz üzüm suyunu ilk aşamada özel toprağıyla karıştırarak kazanlarda ısıtıyoruz. Belli bir süre bekleyip tatlı olduktan sonra süzüp ana kazanlara dolduruyoruz. Yaklaşık 6 saat boyunca hiç durmadan karıştırarak kaynatıyoruz. Pekmez kıvamını aldıktan sonra altındaki ateşi boşaltıp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra bu pekmezi 3 gün boyunca bidonlarda muhafaza ediyoruz. İşlem bu şekilde tamamlanmış oluyor. Birçok aile hem kendine yapıyor, hem de satarak geçimini sağlıyor.” (MA)

1-20200922091639.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.