Sıkıcı insanların 15 ortak özelliği

Sıkıcı insanların 15 ortak özelliği

Etrafı tarafından sıkıcı bulunan insanların çoğu, sohbet sırasında benzer hataları tekrarlıyor. İşte, 'sıkıcı' insanların 15 ortak özelliği...

Başkalarıyla yaptığınız sohbetler sık sık tıkanıyor, uzun sessizlikler mi yaşanıyor? Paranoyak olmanıza gerek yok ama eğer ‘Sıkıcı mıyım?’ sorusunu kendinize çok sık soruyorsanız bazı ipuçlarını dikkate alabilirsiniz.

The Independent gazetesi, sıkıcı addedilen insanların sohbetlerde yaptığı 15 hatayı derledi:

1- DENGELİ SOHBETLER YÜRÜTEMEZLER

Sıkıcı bulunan insanlar sohbetlerinde konuşmakla dinlemek arasında bir denge tutturamaz. Ya sadece konuşup karşı tarafı dinlemezler; ya da hiç konuşmayıp sadece susup dinlerler.

2- KARŞI TARAFIN VÜCUT DİLİNE DİKKAT ETMEZLER

Sıkıcı sayılan insanlar, bir konuşma sırasında karşısındakinin tepkilerini dikkate almaz. Bir şey anlatmaya başlar ve karşısındakinin nezaketen sadece kafa sallarken içinden saniye saydığının farkına bile varmazlar.

3- SİZİ GÜLDÜRMEZLER

Espri anlayışı, bilişsel esneklik göstergesidir. Bir meseleyi farklı açılardan görmenizi sağlar. Sıkıcı addedilen insanlardaysa bu yetenek neredeyse hiç yoktur.

4- SÖYLEYECEK BİR ŞEYLERİ YOKTUR

Sıkıcı bulduğumuz insanların bir ortak özelliği de çok tedbirli olmaları. Öyle ki, en ufak soruya bile “Bilmem, sanırım, öyledir herhalde” yanıtını verirler.

5- HEP AYNI ŞEYİ YAPARLAR

İş çıkışlarında veya haftasonu hep aynı insanlarla aynı şeyi mi yapıyorsunuz? Sohbet ettiğiniz konular da bununla mu sınırlı? Sıkıcı bir insana dönüşmüş olabilirsiniz.

6- KENDİ FİKİRLERİ YOKTUR

Etrafınızda olup bitenler hakkında eleştirel bir biçimde kafa yormazsanız, herhangi bir konuda sohbet ederken çok kısıtlı bir bakış açısı sunarsınız.

7- İYİ BİR HİKÂYE ANLATMAYI BECEREMEZLER

Etkileyici anlatımın eğlenceli bulunduğu, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir durum. 2016’da yapılan bir araştırmaya göre kadınlar, bir hikâyeyi etkileyici bir biçimde anlatabilen erkekleri daha çekici buluyor.

8- EKLEYECEK YENİ BİR ŞEYLERİ YOKTUR

Araştırmalara göre, insan beyni yenilik arar. Bu durumun başkalarıyla sohbete yansımasıysa şu: Eğer dinleyiciye yeni bir şey sunmazsanız uyarılmayacak ve sıkılacaktır.

9- MESELEYE BAŞKA İNSANLARIN PERSPEKTİFİNDEN BAKAMAZLAR

Sıkıcı insanlar bir sohbetin karşı taraf açısından nasıl göründüğünü anlayamaz; kendilerini başkalarının yerine koyamadıkları için de sohbet etmesi ilginç insanlar olarak görülmezler.

10- SOHBETE BAŞKALARINI DAHİL ETMEZLER

Bir konuma sırasında çok fazla detay verip sadece kendi derdinizden söz ederseniz, sıkıcı sayılabilirsiniz.

11- DOĞAÇLAMA SOHBETİ KIVIRAMAZLAR

Eğer her sohbet için önceden hazırlanmış bir konuşma metniniz varsa ve bu metinden kopmakta zorlanıyorsanız bir sorun var demektir. Sohbeti iyi olan insanlar, konuşmanın tıkanmaması için topu karşı tarafa atmanın bir yolunu bulur.

12- SES TONLARI MONOTONDUR

Birçokları, monoton bir ses tonuyla konuşan kişileri doğrudan sıkıcı kategorisinden görüyor. Zira monoton bir biçimde konuşan insanlar iğneleyici bir şaka yaptıkları ciddi zannedilirler veya ne zaman heyecanlandıkları bile anlaşılmaz.

13- SÜREKLİ OLUMSUZDURLAR

Birçokları, konulara sürekli olumsuz tarafından yaklaşan kişileri son derece sıkıcı bulur; sürekli ‘mağdur edebiyatı’ yapanlardan ve başkalarını suçlayanlardan uzak durur.

14- KENDİLERİNİ TEKRAR EDERLER

Aynı hikâyeleri tekrar tekrar anlatan kişiler genellikle sıkıcı bulunur.

15- SÜREKLİ SIKILIRLAR

Sıkıntı iyi yönlüdür; sürekli sıkıldığından söz eden bir kişi karşısındaki son derece sıkıcı gelecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.