Sancar: Kaynaklar savaşa harcandıkça halk yoksullaşıyor

Sancar: Kaynaklar savaşa harcandıkça halk yoksullaşıyor

Asgari ücretin 2021 yılı için 2825 lira olarak belirlenmesini eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Emekçileri açlığa mahkum eden asgari ücreti kabul etmiyor, bu sefalet ücretine hayır diyoruz" dedi.

 Hükümet, 2021 yılı için asgari ücreti işçi kesimiyle uzlaşmadan, işveren temsilcisi TİSK'le oybirliğiyle belirledi. Türk-İş'in en az 3 bin, DİSK'in ise 3800 lira olarak ilan edilmesi yaptığı asgari ücret, 500 liralık artışla 825 lira olarak belirlendi.

Hükümetin açıkladığı rakam, işçilerin yanısıra muhalefet partilerinin de tepkisine neden oldu. 'Sefalet ücretine hayır' dediklerini belirten HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Ülkenin kaynakları saraya, savaşa, yandaşa harcandıkça halk yoksullaşıyor. Emekçileri açlığa mahkum eden asgari ücreti kabul etmiyor, bu sefalet ücretine hayır diyoruz" açıklamasında bulundu.

'NET 4 BİN LİRA OLMALI'

HDP, asgari ücret görüşmeleri öncesi net asgari ücretin net 4 bin lira olarak belirlenmesi çağrısında bulunmuştu. HDP, asgari ücretin belirlenmesine ilişkinse şu öneriyi gündeme getirmişti: 

Asgari ücretin belirlenmesinde, yalnızca enflasyon oranının dikkate alınması ya da bu oranın biraz üzerinde bir oranın belirlenmesi reel ücret kaybını karşılamaz. Kayıpların karşılanmasında enflasyon artışı, büyüme oranı gibi unsurların yanında, eğitim, sağlık gibi kamusal hizmetlerin ticarileşmesi ve piyasa koşullarında verilmesi süreçlerinin yarattığı maliyet, gelir kaybı da dikkate alınmalıdır.  Asgari ücreti belirleyen 15 kişilik komisyonda, işçi kesimini temsilen sadece 5 kişi yer almaktadır. Sermaye ve devlet ağırlıklı 5+5, işçilerin sözde ve etkisiz temsiline olanak sağlayan bir komisyondan işçilerin lehine sonuç çıkmaz. Salgında çıkan bütün paketlerin sermaye lehine hazırlandığını ve çıkarıldığını, işçinin, emekçinin, yoksulun, kadının durumunu gözeten hiçbir önlem alınmadığını gördük. Komisyonun bileşimi değiştirilmeli ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilerek, asgari ücretin belirlenmesi grev hakkını da kapsayacak biçimde toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.