Samanyolu Galaksisi’nin kütlesi hesaplandı

Samanyolu Galaksisi’nin kütlesi hesaplandı

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) Güneş Sistemi'nin içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nin kütlesinin Güneş'in 1,5 trilyon katı olduğu açıklandı.

Gök bilimciler Hubble Uzay Teleskobu ve Avrupa Uzay Ajansının (ESA) "Gaia" adlı yapay uydusundan gelen verileri kullanarak bu hesaplamayı yapmayı başardı. Samanyolu'nun büyüklüğü önceki araştırmalarda 500 milyar ila 3 trilyon Güneş kütlesi olarak hesaplanmıştı.

Uzay Teleskop Bilim Enstitüsünden (STScI) Roeland van der Marel, Samanyolu'nun kütlesiyle ilgili daha kesin bilgiye sahip olmanın, başka galaksilerle yapılan kıyaslamalar açısından önemli bir kerteriz noktası olacağını belirtti.

Galaksimizin ağırlığının küçük kısmını yaklaşık 200 milyar yıldız oluşturuyor. Ancak ağırlığın büyük bir kısmı da galaksinin merkezinde yer alan, Güneş’in 4 milyon katı ağırlığa sahip süper kütleli kara delikler oluşturuyor.

Güneş kütlesi ne kadar ediyor?

Gök biliminde kütle ölçüm birimi olarak kullanılan "Güneş kütlesi", gökbilimde yıldız ve gökadaların kütlelerini ifade etmek için kullanılıyor. Yaklaşık iki nonilyon kilograma eşit olan bu kütle Dünya’nın kütlesinin 332,946 katına denk geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.