Salgın bilimin sınırlarını ortaya çıkarıyor

Salgın bilimin sınırlarını ortaya çıkarıyor

Finans yazarı Ferdinando Giugliano, bilim insanlarının pandemi mücadelesini ve ekonomistlerin 2008 mali krizi mücadelesini karşılaştırdı.

Bloomberg Opinion'dan Ferdinando Giugliano, 2008 mali krizi nasıl halkların ekonomik sınırlarını keşfetmesine yol açtıysa Covid-19 salgınının bilim insanları tıp doktorları üzerinde aynı etkiyi yarattını söylüyor. 

Giugliano'nun makalesini aktarıyoruz: 

"Salgının başlangıcından bu yana, vatandaşlar bazı temel sorulara net cevaplar almakta zorlandılar.

"Örneğin maskeleri düşünün: Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı insanları onları kullanmaya teşvik etmenin bir anlamı olmadığını bildirdi, ancak şimdi çoğu doktor yaygın maske takmanın gerekliliği konusunda hem fikir. 

Karantina konusunda da karışıklık vardı: İngiltere'de, bilim insanları haftalarca iş yerlerini kapatmak ve insanları evde tutmak üzerinde tartıştılar - ülkenin yaşamına mal olabilecek bir kavga oldu.

Ve şimdi salgın İtalya'da azalmaya başladığında, ülkenin halk sağlığı uzmanları ve doktorları arasında virüsün bulaşılığını kaybettiği veya ölümcül olduğu konusunda artan bir tartışma var.

Bu anlaşmazlıklar sadece doğaldır, çünkü çoğu Batı sağlık bakım sistemini hazırlıksız yakalayan yeni bir koronavirüs ile uğraşıyoruz.

Aynı zamanda, dünyadaki bilim insanları veri paylaşmak için yarıştılar ve bir dizi şirket, insanlık tarihinin en hızlı geliştirilenlerinden biri olan aşı üzerinde çalışmalarını hızlandırdı.

Yine de, salgın bize bilimin -özellikle tıbbın - sınırları olduğunu hatırlattı. Bir şekilde, son birkaç ay, ekonomistlerin çöküşe doğru tepki için mücadeleleri 2008 krizinde olanlara benziyordu.

Akademik topluluklar ABD hükümetinin tüm büyük bankaları kurtarması ve Lehman Brothers'ın iflasına izin vermesi gerektiğini söyleyenler arasında bölündü.

Avrupa'da tartışma, ülkelerin kemer sıkma peşinde koşmaları veya büyük ölçekli bütçe açıkları yürütüp yürütmemeleri üzerine yoğunlaştı.

Bu bölünmeler ve bunu izleyen politika hataları, iktisatçıların halkın gözündeki itibarını bozdu.

Ekonomistler 2008'e göre iyi gidiyor
2008 ile karşılaştırma uygun çünkü ekonomistler bu salgın sırasında nispeten iyi gidiyorlar.

Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Hazinesi de dahil olmak üzere, salgının hızlı bir "V-şekilli" toparlanma izleyeceği teorisi destek gördü. için destek vardı - ve bu hipotez, uzun ve daha derin bir çöküş sebebiyle zamanla zemin kaybetti.

Bununla birlikte ekonomistler, karantinalar ekonomik faaliyeti durdururken talebi artırmak için hükümetlerin ve merkez bankalarının maliye ve para politikasını genişletmeleri konusunda fikir birliğine vardı.

Yetkililer de, bankalara şirketlere ve bireylere borç verme konusunda daha fazla esneklik sağlayarak hızlı bir şekilde hareket ettiler.

Öte yandan, bilim insanları ve tıp doktorları, halklara ortak mesaj iletmek için mücadele ettiler. Bu, görevlerinde başarısız oldukları anlamına gelmiyor. Aslında alakası bile yok. 

Sağlık profesyonelleri bu krizin gerçek kahramanları ve geri kalanımızı korumak için hayatlarını riske attılar.

Bununla birlikte, virüsle ilgili çeşitli çalışmalardan tedavi yöntemleri konusunda bir dizi konuda bazı bilim insanları ve doktorların sonuçlarla ilgili hızlı karar verdiklerini gördük. (Hidroksiklorokin'in virüsle tedavide etkisi üzerine tartışmalar buna bir örnek.)

Bu tahterevalli sıradan vatandaşlar arasında hali hazırda yaşanan panik ve kargaşa hissini artırdı. 

Ekonominin bir bilim olmadığı söylenir, çünkü ekonomide zor tahminler yapılamaz. Pandeminin gösterdiği gibi, doğa bilimleri bile yeni bir fenomenle karşı karşıya kaldığında mücadele eder. Araştırmalar anında cevap vermez. Bilim insanları, doktorlar ve halk sağlığı uzmanları, neyi bilmediklerini açıkça söylemekten korkmamalıdır. *Kaynak: Bloomberg LP.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.