Rusya seçimleri: Sandık çıkış anketlerinde zafer açık ara Putin'in

Rusya seçimleri: Sandık çıkış anketlerinde zafer açık ara Putin'in

Rusya'da Pazar günü düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ardından yapılan sandık çıkış anketlerine göre, Vladimir Putin seçimi açık ara kazandı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, anketlere göre Putin'in oy oranının yüzde 76 civarında seyrettiğini açıkladı. Anketlerde Putin'den sonra en fazla oy alan kişi yaklaşık yüzde 12 ile Pavel Grudinin oldu.

Moskova'daki Kızıl Meydan'da yaptığı mitingle zaferini ilan eden Putin, seçim sonuçlarını Rusya halkının kendi geçmiş politikalarına olan "güven ve umudunun" bir sonucu olarak niteledi.

Bağımsız seçim izleme kuruluşu Golos ise, oy verme işlemi sırasında yüzlerce usülsüzlük yaşandığını öne sürdü. Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, bu iddiaya karşın seçimler sırasında kayda değer bir ihlal yaşanmadığını söyledi.

Putin'in rakipleri arasındaki eski televizyon yıldızı Ksenia Sobçak'ın oy oranı yüzde 2'de, milliyetçi Vladimir Zhirinovski'ninse yüzde 6'da kaldı.

Golos'un iddialarından bazıları şöyle:

Sandıklar daha açılmadan bazılarının içlerinden oy pusulaları çıktı

Bazı gözlemcilerin seçim merkezlerine girmeleri engellendi

Seçmenlerin otobüslerle getirilmesi oya zorlandıkları iddialarını artırdı

Oy verme noktalarındaki güvenlik kameralarının balon ve diğer nesnelerle önleri kapatıldı

En popüler muhalif aday Aleksey Navalny'nin seçime katılması ise hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle yasaklanmış, Navalny seçmenleri boykota çağırmıştı. Yerel basında ülkenin bazı bölgelerinde halka oy kullanmaları durumunda dükkanlarda ücretsiz yemek veya indirim verildiği öne sürüldü.

Rusya Seçim Komitesi'nin oy verme işlemlerini canlı yayımladığı webcam'lerden sandık görevlilerinin çekmecelerden çıkardıkları pusulaları sandığa atarken görüldüğü şu görüntüleri paylaşıldı:

Rusya seçimlerinde yolsuluk iddiaları da ortaya çıktı

Seçimlerde usülsüzlük iddialarına rağmen, Putin'in zaferi kalabalık miting alanında coşkuyla kutlandı.

Rusya halkına "bir olmaları" çağrısı yapan Putin, ufukta reformlar olmadığına da açıklık getirdi.

Putin, oylama sonrası yaptığı basın toplantısında altı yıl sonra yeniden aday olup olmayacağına soran bir gazeteciye de "Söylediğiniz biraz komik bir şey. 100 yaşına gelene kadar burada kalacağımı mı sanıyorsunuz? Hayır" sözleriyle yanıt verdi.

Oy sayımının gecenin ilerleyen saatlerinde bitmesi bekleniyor.

Putin 2012'deki seçimde yüzde 64 oy almıştı. O dönemki sandık çıkış anketleri de yüzde 63,7 ile yakın bir tahminde bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.