Rotanızı Van'a çevirin

Rotanızı Van'a çevirin

Yılın stresini üzerinizden atmak için rotanızı çevirebileceğiniz kentlerin başında mutlaka Van olmalı. Serin havası, gölü ve tarihi dokusuyla kent, son yıllarda tatilcilerin en uğrak yeri

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte bir yılın stresini üzerinden atmak isteyen yurttaşların bir çoğu, metropollerden çıkarak yönünü Van’a çeviriyor. Hem serin hem de birçok tarihi mekanın olması nedeniyle oldukça tercih edilen kentlerin başında gelen kent, tatilcilerin ilgi odağı. Kentte yapılacak aktiviteler ise oldukça fazla. Göl kenarında meşhur kahvaltısıyla güne başlayan tatilciler, Van Kalesi, Axtamara, Kedi Evi, Muradiye Şelalesi, halk arasında Vanadokya olarak bilinen Peribacaları, Hoşap Kalesi, Kanispi Şelalesi ve Başkale Traventerleri gibi bir çok mekanı gezerek nefes alıyor. 
 
Bir gözü mavi bir gözü yeşil olan Van Kedisi’nin neslini korumak için kurulan Kedi Evi, tercih edilecek yerlerden birisi. Kentte gelip de Van Kedisi'ni görmeden dönmek istemeyenler için fırsat olan Kedi Evi, tarihi kalenin yakınlarında bulunuyor. Daha fazla kediyi bir arada görmek isteyenler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde faaliyet yürüten ve üniversitenin kampusunda bulunan Kedi Evi’ni de gezebiliyor. 
 
Kalesine çıkarak burada kenti seyretmek mümkün. Tuşba ismi ile Urartu’lara ev sahipliği yapmış olan kale, Urartu Kralı tarafından kütle halindeki taştan inşa edilen görkemli bir mekan. Gölün kıyısında yer alan kale, sarp kayalık üzerine inşa edilmiş. Uzunluğu bin 800 metre olan kalenin kimi yerleri yıkılmış olsa da buna rağmen bütün görkemliğini korumaya devam ediyor. Bir bütünen kaleyi dolaştıktan sonra herhangi bir yerinde oturup, bütün şehri tepeden izleyebilir ya da akşam saatlerinde güneşin göle yansıymasıyla muhteşem batışını izleyebilirsiniz. 
 
Kentin bir diğer gözde mekanı Muradiye Şelalesi. Suları farklı yüksekliklerden akan şelalenin, en yüksek akış noktası 18 metredir. 4 mevsim boyunca insanların ilgi duyduğu şelale, serin havası, suyun sesi, asma köprüde çekineceğiniz birbirinden güzel fotoğraflar sizleri günübirlik ya da bir kaç günlük kamp için bile heveslendirebilir. Yine sadece piknik yapmak için bile tercih edeceğiniz Şelale, size keyifli anlar yaşatır. Burayı görmeden kentten dönmemelisiniz. 
 
Başkale ilçesinde bulunan Yavuzlar köyünde bulunan ve Kapadokya'ya benzerliği nedeniyle halk arasında Vanadokya olarak bilinen peribacaları, güzelliği ile adeta insanı etkisi altına alıyor. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçlar sonucu oluşmuş olan Vanadokya’da, yaklaşık 17 bin peribacası ile bunun yanı sıra tünel ve mağaralar bulunuyor. Yakınlarına kurulan köy nedeniyle ayrıca hayvanların ve çocuklarında buralarda dolaşarak oluşturduğu görüntü ise sizi ayrı mest ediyor.
 
Merkez ile Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkiinde bulunan Hoşap kalesi de sarp bir yamaç üzerinde inşa edilmiş. Tarihi Urartular'a kadar inen kalenin temelinin Ermenilerin attığı belirtiliyor. Sarı Süleyman tarafından 1643 yılında yeniden inşa edildiği ifade edilen kalenin kapatılan girişi üzerinden Urartulardan kalma yazıtının Sarı Süleyman tarafından söküldüğü ana girişe üzerinde 2 aslan figürünün olduğu, Farsça kendi yazısının yaptırıldığı oradaki anlatılıyor. Kale içindeki eski hamam, cami, medrese, su sarnıcı, zindan ve odalarda geçmişin izlerine yolculuk yapıyorsunuz. Belli bir kısmı yıkılmış olan kale, adete bir eski şehri andırıyor.

Çatak İlçesi yolu üzerinde bulunan Kanispî, ilkbaharda gür akarken, yaz aylarında biraz daha azalmakta. Buna rağmen nefes alabilmek için gidilmesi gereken yerlerden biri olan Kanispî, kentin en uğrak piknik mekanlarından biri. 
 
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, tatilciler için keyif kaynağı. Özellikle Axtamar Adası, Gevaş ilçesine bağlı İşkirt, İn koylarında yüzülebilir, yine tercihen Tuşba ilçesinde bulunan Amik, Mollakasım veya Çarpanak bölgesinde hem güneşin hem gölün tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Mollakasım ve Amik'te günlük yazlık evler kiralanabiliniyor. 
 
Yine gece Erek Dağı'nın eteklerine gidip kent izlenebilinir. Çarpanak Adası, Zernek Kalesi, Ayanis Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Şeytan Köprüsü, Yedi Kilise, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Kilisesi, Axtamar Adası, Adır Adası, Hurkan Köprüsü, Kaya Çelebi Cami, Hüsrev Paşa Cami, Hz. Ömer Cami, Ulu Cami, Halime Hatun Kümbeti ve Feqiyê Teyran Türbesi de kentin gezilmesi gereken önemli mekanlarından.(MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum