RENG-Î HAKKARİ YAŞATILMALI

Son bir yılda kültür ve sanat alanında fark  yarattılar.

 Yaptıkları her gösteride hepimizi şaşırttılar.

Bir yandan Hakkari kültürünün öznesi olan “dengbêj”liği yaşatırken, diğer taraftan bir çoğumuzun yabancısı olduğu pandomim gösterileri ile gönlümüzde taht kurdular.

Reng-î Hakkari sanat topluluğu Hakkari’nin dışarıya açılan gülen yüzü, sanat gülücüğü oldu. Küçük, idealist ve yürekleri sanat için atan bir grup genç yeteneğin bir araya gelmesi ile başlamıştı bu macera.

Bir süre farklı ve güzel şeyler ürettiler. Sonrasında doğru bir karar ve doğru atama ile bu gençlerin önünü açacak vizyoner bir idarecinin rehberliğinde her geçen gün büyüdüler, büyüttüler ve Hakkari ismini, folklorik yaşamını, kültürünün rengini “Reng-î Hakkari’yi çeşitli platformlarda gururla sergilediler. Ayakta alkışlandılar.

Çok geçmeden ne kadar doğru bir karar verildiği, yılardır ilimizde çok büyük bir eksiklik olan kültür ve sanat topluluğunun olmaması her kes tarafından bir kez daha anlaşıldı.

Hakkari Belediyesi Feqîyê Teyran Kültür Merkezi Bünyesinde kurulan Reng-î Hakkari sanat topluluğu Hakkari’nin kültür ve sanat fabrikası haline geldi. Bu kurumun başında bulunan müdür sevgili dostum Sayın Ayhan Tunç’un yetenek avcılığı, sanat topluluğunun çeşitliliğini ve kadrosunu geliştirdi.

Şimdi Reng-î Hakkari bünyesinde Halk oyunları, Dengbêjlik, tiyatto, yaratıcı drama, resim, fotoğraf ve çeşitli alanlarda müzik çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kısa sürede çeşitli alanlarda başarılı çalışmalar yürüttükleri için artık televizyon programlarının, tanıtım fuarlarının ve bir çok sanatsal organizasyonlarının vazgeçilmez topluluğu oldular.

Böylesine güzel, etkili ve sanatı yaşamımıza yerleştiren bir sanat topluluğuna sahip çıkılmalı. Bütün kurumlar, hepimiz ve herkes Reng-î Hakkari’yi yaşatmalıyız;

Kanaatimce Hakkari belediyesi bünyesinde bu anlamlı ve kıymetli çalışmaları sürdürülmeli, siyasetin her döneminde bu topluluk yaşatılmalıdır. Lakin Kültür ve sanat siyaset üstü bir olgudur. Bu özellikler ve güzellikler herkesin ve hepimizindir;

“Sanat Karanlığı Aydınlatır” sözünün ispatı niteliğindedir Reng-î Hakkari.

Hakkari gibi küçük bir kentin yetenekli çocukları desteklendiği takdirde nelerin başarılacağının ispatıdır.

Gerekli alt yapı ve imkanı sağlandığında, doğru rehberlik ile Hakkari gençlerinin her alanda ne kadar başarılı olabildiklerinin birkaç örneğini son bir yılda çok net olarak görüyoruz.

  • Sanat ve kültürel çalışmalarda Reng-î Hakkari : Hakkari’nin sanat fabrikası oldu. Her alanda sanatsal faaliyetler yanında yeni yeteneklerin gelişmesini sağlıyor.
  • Hakkari kadın futbol takımı : Uzun yıllar sonra inanılması zor bir başarıya imza attılar. Şimdi Türkiye Bayanlar futbol 1. Liginde Hakkari’yi temsil ediyorlar.
  • Hakkari Cilo Rafting Takımı : Hakkari tarihinde bir ilke imza atan Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü bünyesinde kurulan “Cilo Rafting Takımı” altı ay gibi çok kısa bir süre içerisinde Türkiye şampiyonalarında art arda iki Türkiye üçüncülüğü, bir Türkiye ikinciliği kupalarını ilimize getirdiler.

 Bu örnekler sadece takım halinde kısa sürede üstün başarılar getiren örneklerdir. Elbette diğer spor dallarında ve sanat alanlarında çok sayıda bireysel başarı getiren sporcu ve sanatçı gençlerimiz, çocuklarımız var.

Son olarak Reng-‘i Hakkari sanat topluluğu, 10. Köy Tiyatrosunun “ADA” isimli oyununun lezzeti damağımızda kaldı.

Başarılarınızın artarak devam etmesini diliyor, o koca yüreklerinizden öpüyorum.

img_5668---kopya.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.