'Referanduma karşı gereği yapılır'

'Referanduma karşı gereği yapılır'

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürdistanı'nda yapılacak referandum için 'güvenlik meselesi' yorumunda bulunan Yıldırım, "Referandum gerçekleşirse gereği yapılır" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım bugün Türk-İş’e gündem dışı bir ziyarette bulundu. Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu ile birlikte Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ya görüşen Yıldırım, taşeron işçilerin kadro sorunun bu yıl içinde çözüleceğini söyledi. Yıldırım, Irak Kürdistanı’nda yapılacak bağımsızlık referandumunu da ‘güvenlik meselesi’ olarak gördüklerini belirterek, “Suriye ve Irak’ta statü değişmemeli. Henüz çok geç değil, Barzani tüm dünyanın karşı çıktığı bu sevdadan vazgeçmeli. Statü değişirse gereği yapılır” dedi.

Başbakan Yıldırım, görüşme sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO

 Sayın başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte genel olarak çalışma hayatı ile ilgili görüştük. DESK ve İş Adamları Sanayicilerimiz katıldı. Kısacası çalışma hayatımızın ve iş camiamızın yüzde 80’inin temsil edildiği büyük bir sivil toplum teşkilatı ile bir arada olduk. Türk-İş’e gelip taşeron konusu konuşmamak olmaz. Hükümet olarak uzun süreden beri ilgili bakanlıklarımız çalışma yürütüyorlar. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız. Kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar çeşitli alternatifler bağlanarak tamamlanmak üzere. Buradaki son tarihimiz bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymak. Önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulu’na gelecek.

REFERANDUMA KARŞI GEREĞİ YAPILIR

 Bu kararın dünya kamuoyuna açıklanmasından itibaren Türkiye olarak bunun çok yanlış karar olacağını defalarca ifade ettik. Hükümet sözcümüz, Cumhurbaşkanımız çeşitli vesilelerle ifade ettik. Bu karardan vazgeçmelerini telkin ettik. Bu karara uluslararası alanda destek yok. Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ifade ettiler. Türkiye, İran, Irak telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne anlattık. Şu ana kadar bir değişiklik yok.

MERKEZİ HÜKÜMETİN HAKLARI VERMEDİĞİ ŞİKAYETİ VAR

 Aslında meselenin kaynağı olan Irak Merkezi Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin arasında anayasadan kaynaklanan hakların tam anlamıyla uygulanmadığı ve merkezi hükümetin beklentilere karşılık vermediği şikayetleri var. Biz de Bağdatla anlaşmazlığı gidermeleri için teklif yaptık. Fakat şu ana kadar beklediğimiz olumlu adımı görmedik. Bu karar ve referandumun gerçekleşmesi Türkiye’nin ulusal güvenlik meselesidir.

HİÇ BİR ZAMAN KABUL ETMEYİZ

 Türkiye ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır. Nedir bu anlaşmalar? Lozan. Ankara anlaşması. 1946 Irak ile dostluk anlaşması. Devletlerin statülerinde değişikliğe gidecek herhangi bir girişim anlaşmalardan doğan haklarımız çerçevesinde Türkiye’nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur.

KERKÜK’ÜN DAHİL EDİLMESİ FECAAT

 Kuzey ırak yönetimi Barzani bu sevdadan bu inattan vazgeçmelidir. Bu referandum bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için de hayırlar getirmez. Hele hele Kerkük’ün bu meseleye dahil edilmesi fecaattır.

YENİ TEZKERE

 Ülkemiz aleyhinde olabilecek her türlü gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Bu kez de 30 Ekim’den geçerli olmak üzere tekrar yenilenmiş olacak.

TEOG TARTIŞMASI

 TEOG bir sistem değildir. Dolayısıyla ortaokuldan liseye geçiş usulünde bir sistem değişikliğine gidilmiyor. Bunun yerine yine okullarda sınav yapılmaya devam edilecek ve ortaokuldan liseye geçiş öğrencinin ilkokuldan orta sona kadar ilk 8 yıllık başarı durumları dikkate alınarak lisede hangi tarafa yönlendirileceğine karar verilecek. Dolayısıyla TEOG yerine geçecek uygulamayla ilgili MEB çalışmaları alternatifli olarak sürdürüyor. Bu bakanlar kurulunda görüşülemeyecek ama sonraki bakanlar kurulunda görüşülmüş olacak.

KADİR TOPBAŞ İSTİFA ETTİ İDDİALARI

 Bu konuda bugün içinde Kadir Bey bir açıklama yapacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.