Rakka'da sivillerin tahliyesi için anlaşma

Rakka'da sivillerin tahliyesi için anlaşma

Suriye Demokratik Güçleri'nin DAİŞ’ten almaya çalıştığı Rakka'da sivillerin ve yerel DAİŞ’lilerin tahliyesine başlanacağı bildirildi. Ancak yabancı savaşçıların şehri terk etmelerine izin verilmedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye'nin Rakka şehrinde yaşayan sivillerin otobüslerle bugün öğleden sonra şehirden ayrılacaklarını bildirdi.

DAİŞ’in karşı oluşturulan koalisyondan cumartesi günü yapılan açıklamaya göre sivilleri ve yerel DAİŞ’lilerin taşıyacak otobüs konvoyu günün ilerleyen saatlerinde şehirden ayrılacak. Açıklamada tahliye edilenlerin nereye götürüleceklerine dair bir bilgi paylaşılmadı.

Rakka'daki DAİŞ unsurları ile yerel yetkililer arasında anlaşmaya varıldığının ve ABD'nin anlaşmada bir etkisinin bulunmadığının altının çizildiği açıklamada, anlaşma Rakka'nın DAİŞ’ten temizlenmesi için olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Açıklamada, "Anlaşma masum hayatları kurtaracak ve Suriye Demokratik Güçler (SDG) ile koalisyonun DAİŞ’i yenmeye odaklanmasına olanak sağlayacak" denildi.

SDG tarafından Rakka için oluşturulan sivil konseyden Ömer Alluş, uluslararası haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, bu anlaşmayı doğruladı. Ancak tahliye edilenlerin sayısı veya nereye götürülecekleri hakkında bilgi vermedi.

Koalisyon açıklamasında anlaşmanın yabancı DAİŞ’lileri kapsamadığını belirtti.

Açıklamada ayrıca koalisyonun "(DAİŞ’li) teröristlerin adalete teslim edilmeden Rakka'dan kaçmalarına izin veren herhangi bir düzenlemeye göz yummadıkları" belirtildi.

ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcülerinden Albay Ryan Dillon tarafından cumartesi sabah saatlerinde yapılan açıklamada ise son 24 saat içerisinde 100 kadar yerel DAİŞ’linin teslim olarak Rakka'dan "uzaklaştırıldığı", ancak yabancı DAİŞ’lilerin Rakka'dan ayrılmasına izin verilmediği ifade edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.