'Rakka operasyonunun YPG ile gerçekleştirilmesinin ABD için bedeli olur'

'Rakka operasyonunun YPG ile gerçekleştirilmesinin ABD için bedeli olur'

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın daveti üzerine, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov'un katılımıyla Antalya'da üçlü toplantı düzenlendi.

Türkiye, ABD, ve Rusya Genelkurmay başkanlarının dün Antalya'daki sürpriz zirvesinden kulislere bazı bilgiler sızdı.

T24'ün haberine göre, zirvede şu konuların ele alındığı öne sürüldü:

İRTİBAT MEKANİZMASI

Sahada askeri birliklerin birbirlerine yakın hale gelmesiyle irtibat mekanizmalarının daha etkili çalışması ele alındı. Türk tarafı, ABD ve Rusya’dan gelen, PYD/YPG ile işbirliğine destek veren ve hatta daha da ileriye götürüleceğine dair verilen mesajlardan duyulan rahatsızlığı net şekilde ortaya koydu. Zirvede Orgeneral Akar, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ısrarla vurguladı, 'Suriye’nin bütünlüğü içinde Menbiç’in gerçek sahiplerine bırakılması' gerektiğini dile getirdi. Akar’ın, Menbiç’te herkesin bayrak dalgalandırmasının doğru bir yaklaşım olmadığı mesajı verdiği de öğrenildi. Olası Rakka operasyonunda, TSK ve ABD birliklerinin ÖSO güçleri ile birlikte Akçakale’den girip PYD bölgesi içinde açılacak koridorla Tel Abyad üzerinden Rakka’ya inmesi, Peşmergenin de doğudan batıya sarkarak destek vereceği senaryonun da konuşulduğu ileri sürüldü.

'TOPLANTI, RESMİN TAMAMINI DEĞŞTİREBİLİR'

Öte yandan Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, devam eden toplantının olası sonuçları hakkında “Resmin tamamını değiştirebilir” dedi. İsmi açıklanmayan yetkili ayrıca, Rakka operasyonuyla ilgili “Bu aşamada ne olacağını bilmiyoruz, ancak ABD bu operasyonu Türkiye ile değil YPG ile yapacak gibi duruyor. Operasyon bu şekilde gerçekleştirilirse ABD-Türkiye ilişkileri için bir bedeli olur. YPG terör örgütüdür ve bunu her platformda dile getiriyoruz” dedi.

ekran-alintisi-013.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.