Putin, Erdoğan ve Ruhani'nin Suriye zirvesi sona erdi

Putin, Erdoğan ve Ruhani'nin Suriye zirvesi sona erdi

Rusya, Türkiye ve İran'ın katıldığı Suriye zirvesi sona erdi.

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye zirvesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda ilk açıklamayı yapan Putin, “3 ülke Astana sürecinde önemli aşamalar kaydettik. Toplantıda öncelikli adımlarımızı belirledik” dedi.
 
Suriye’deki tarafların görüşmeleri için bir platform kurulmasına karar verildiğini belirten Putin, “Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık. İran ve Türkiye’nin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanması konusunda desteklerini görüyoruz” diye konuştu.
 
Suriye’de seçimlerin Birleşmiş Milletler çatısı altında yapılması gerektiğini söyleyen Putin, “Suriye’nin geleceğine Suriyeliler karar vermeli. Sayın Esad’la görüşmelerde politik krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesini görüştük. Yaptığımız bu olumlu görüşmeler için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
RUHANİ: UMARIM ÖZGÜR SEÇİMLERE ŞAHİT OLURUZ
 
Putin’in ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklama yaptı. 3 ülkenin çalışmalarının Suriye’de barışa zemin hazırladığını belirten Ruhani, “Terörizm hiçbir ülke için araç olamaz” dedi.
 
Toplantıda 3 ülkenin de görüşlerini açıkça söylediğini aktaran Ruhani, “Yapılacak kongrede bütün partiler, Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar. Umuyorum ki gelecekte güvenlik ve yeni özgür bir seçimin yapılmasına şahit oluruz” ifadelerini kullandı.
 
ERDOĞAN: TERÖRİSTLERİN DIŞLANMASI ÖNCELİĞİMİZ OLACAK
 
Basın toplantısında son konuşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Suriye’de ateşkes sağlanması için atılan adımları gözden geçirdiklerini belirten Erdoğan, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında olduğu gibi Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık” dedi.
 
Çalışmalarının Suriye hükümeti ve muhalif grupların tutumuna bağlı olacağını kaydeden Erdoğan, “Kimse terörist gruplarla aynı çatı altında olmamızı beklemesin. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.