Pîvok bitkisi bilim dünyasına kazandırıldı

Pîvok bitkisi bilim dünyasına kazandırıldı

Kürt yemek ve kahvaltılıklarında kullanılan ve yabani sarımsak türlerinden olan Pîvok bitkisi, bilim dünyası tarafından keşfedildi.

Çoğunlukla dağlarda yetişen Pîvok bitkisi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat tarafından bilim dünyasına tanıtıldı.

Van’ın Gürpınar ilçesinde yeni Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Güzelsu (Hoşap) yakınlarındaki Güzeldere mevkiinde aldığı bir örneği inceleyen Fırat incelemelerinin ardından bitkiyi bilim dünyasına tanıttı.

Pîvok hakkındaki araştırma ‘Phytotaxa’ isimli uluslararası bilim dergisinde yayınlamasının ardından ‘Allium Hoshabicum’ olarak adlandırıldı. Fırat yaptığı çalışmanın yanı sıra bölgede yetişen 36 farkı bitki türünü bilim dünyasına kazandırdığını söyledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.