Pentagon: "Suriye'den Çekilme Takvimini Belli Değil"

Pentagon: "Suriye'den Çekilme Takvimini Belli Değil"

Başkan Donald Trump’ın, Suriye’de IŞİD’e karşı zafer kazanıldığını ve askerleri çekeceğini ilan etmesinin üzerinden iki haftadan fazla zaman geçti. Ancak askeri uzmanlar, çekilmenin sahadaki koşullara bağlı olarak yapılması gerektiği, keyfi bir çekilmenin

VOA’ye açıklamada bulunan bir savunma bakanlığı yetkilisi, “Uygulayacağımız herhangi bir çekilme planı şartların uygunluğuna göre olmalı” dedi.

Aynı yetkili, “Çekilme takvimini tartışmayacağız” ifadesini kullandı.

Savunma bakanlığından bir başka üst düzey yetkili de Başkan’ın talimatına rağmen Suriye’deki 2 bin Amerika askerinin ülkeye dönüşüne dair henüz bir yol haritası oluşturulmadığını söyledi.

Cuma günü gazetecilere açıklamalarda bulunan savunma bakanlığı yetkilileri Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu ülkelerine gerçekleştireceği ziyaret öncesinde planlanmış herhangi bir çekilme takviminin olmadığını söylediler.

Yetkililer, çekilmeye ilişkin net bir takvim olmadığını bunun sahadaki ortaklarla dikkatli ve yoğun bir koordinasyon içerisinde yapılacağını, bunun çalışmalarının sürdüğünü belirtiyorlar.

Trump da Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada çekilmenin 4 ayda tamamlanacağına ilişkin kapıları kapatmıştı. Trump, “Son derece güçlü olarak çıkıyoruz. Bunun hızlı ya da yavaş olacağını asla söylemedim. Suriye’de sonsuza dek kalmak istemiyorum orada yanlızca kum ve ölüm var” dedi.

Son açıklamalar ilk başka söylenenlere karşın tonun değiştiğini ortaya koyuyor.

Trump 19 Aralık’ta Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Genç erkek ve kadın askerlerimiz hepsi geri geliyorlar, artık geliyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Bu karar hem Amerika’da hem Amerika’nın bölgedeki ortakları arasında şok etkisi yaratmış bunun neticesinde Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis istifa etmişti.

Tüm bu tepkilere rağmen savunma bakanlığı yetkilileri işlemlerin başladığını duyurdular.

Detay vermekten kaçınmasına rağmen bir savunma bakanlığı yetkilisi, “Emirin yerine getirilmesine ilişkin karar imzalandı” dedi.

Ancak o tarihten bu yana Amerika kuvvetlerinin IŞİD’e karşı mücadeleye verdiği destekte bir azalma ya da değişiklik olmadı.

Amerika önderliğindeki koalisyon Cuma günü yaptığı açıklamada, 16-29 Aralık tarihleri arasında Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik 469 hava saldırısı yapıldığını duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Komutan Sean Robertson, “Koalisyonun görevinde değişiklik yok. IŞİD’in bölgeden temizlenmesi, bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanması için ortaklarımız ve müttefiklerimizle çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Öte yandan Türk yetkililerle de Amerika askerlerinin Suriye’den nasıl ve ne zaman çekileceğine ilişkin görüşmeler de sürüyor. Bu görüşmelerin önümüzdeki günlerde üst düzey isimlerin Türkiye’ye yapacakları ziyaretlerle daha da hız kazanması bekleniyor.

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffret ve Amerika Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Türkiye ve İsrail’de temaslarda bulunuyor.

Cuma günü ayrıca James Jeffrey, IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcilik görevini de üstlendi.

Bolton, Twitter hesabından yaptığı açıklamada bu seyahatin amacını, ‘IŞİD’in yeniden güçlenmesine neden olmadan Amerika askerlerinin bölgeden nasıl çekileceğini, bölgedeki müttefikler ve ortaklarla görüşmek’ olarak açıkladı.

Pompeo da bölge ülkelerinden Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’a hafta yapacağı ziyaretlerde çekilme kararının yarattığı gerginliği azaltmaya çalışacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.