Pandemi günlerinde Hakkari’de sanat

Hakkari’de bir ilke imza atarak 1 yılda iki kişisel sergi açan Sanatçı Dr. Firdevs Sağlam pandemiye inat üretmeye devam ediyor. Sanatçılara pes etmemeleri çağrısı yapan Sağlam Hakkarili sanat severlerin ilgisinden memnun.

HABER / TURGUT SARI

Pandemi sürecini üreterek geçiren ve 2020 yılında Hakkari’de ilk heykel sergisini sanatevine dönüştürdüğü çay evinde açan Sanatı Dr. Firdevs Sağlam, pandemi döneminin olumsuzluklarını üreterek geçirdiğini söyledi.

1.jpg

İkinci sergisini 10 Mayıs’ta Hakkâri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sanat Galerisi’nde açan Sağlam, ‘Kadının Topoğrafisi’ ismini verdiği ve 6 eserden oluşan çalışmasında kadın ile ilgili oluşan ve şekillenen sosyal yapıdaki algıyı ele aldı.

8.jpg

Hakkari’de yaşadığını ve burada üreten bir sanatçı olduğunu anlatan Sağlam, kentteki ilk kişisel heykel sergisinin büyük yankı uyandırdığını belirtti.

2.jpg

Pandemi döneminin getirdiği olumsuzlukları bir şekilde üreterek atlatmaya çalıştığını ifade eden Sağlam, “Vaktimi sanat çalışmalarımı gerçekleştirerek geçiriyorum. Altı eserden oluşan bu sergim 10 Mayıs’ta online olarak açıldı 18 Mayıs’ta ise insanların gelip görebileceği ve izleyebileceği bir açılış gerçekleştirdik buna da güzel bir katılım vardı. Kadının adı geçince insanların ilgisini çekti her bir çalışmayı ayrı ayrı ve uzun uzun açıkladım bu durum beni mutlu da etti” dedi.

4.jpg

Sağlam, ürettiği eserleri bulunduğu kentte sergilemesinin ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu söyleyerek, “Özellikle pandemi döneminde İnsanların psikolojik olarak bunalıma düştüğü bir dönemde ben kendimi üreterek koruyorum.  Buradan rahat severlere sanatla uğraşanlara ve insanlara her ne olursa olsun üretmeyi bir bırakmamalarını söylemek istiyorum. Çünkü ürettikçe insan mutlu oluyor. Hayata daha çok bağlıyor Özellikle sanatın olması sanatla uğraşmak insana ayrı bir yaşam sevgisi katıyor” şeklinde konuştu.

3.jpg

Sergiyi gezen öğrenci Kader Duman ise duygularını şu şekilde ifade etti.

“Bu şartlarda böyle imkanlar içinde bu kadar çalışmanın, eserin yapılması gerçekten çok iyi. Ve hocamıza da teşekkür ederiz insan gerçekten merak ediyor. Hakkari gelişmemiş gibi gözüküyor ama böyle sanatlarla, değişik şeyler burada yaşayanlara güzel bir örnek olabilir daha iyi yönlendirilebilir ve sanat yolunda ilerleyebilir. İlk defa böyle bir sergiye katılıyorum ve çok güzel”

6.jpg

10 Mayıs’ta online açılan 18 Mayıs tarihinde ise açılışı yapılan ‘Kadının Topoğrafisi’ sergisi aralarında Ak Parti Hakkari Kadın kolları Başkanı Münevver Ertuş gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda Hakkarili sanatsever tarafından gezildi.

7.jpg

Firdevs Sağlam Kimdir?

Firdevs Sağlam Sivas’ın Şarkışla ilçesinde doğdu.  2006 Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde lisans eğitimini, 2010 Miguel Hernandez Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Valensiya- İspanya’da yurtdışı eğitimini, 2011 Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde yüksek lisans eğitimini, 2017 yılında ise Dokuz Eylül üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde doktora eğitimini tamamlamıştır. 2010 yılında “Bernia 2010” Miguel Hernandez Üniversitesi Valensiya, İspanya ödülüne layık görülmüştür. Sağlam, 2010 yılında “Piezas de Cuerpos del Futuro” LAC Valensiya, İspanya’da, 2014 yılında İzmir Resim Heykel Müzesi Galerisi’nde, 2014 yılında İzmir Agora Alışveriş Merkezi Sanat fuayesinde, 2020 yılında ise Hakkâri Ekin Çayevi’nde kişisel sergiler açmıştır.

9.jpg

10.jpg

5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.