Pandemi günlerinde çiçekçilik soluyor!

Pandemi günlerinde çiçekçilik soluyor!

Salgından nasibini alarak kepenk açamaz hale gelen Ankara’daki çiçekçiler, hükümetten ekonomik destek bekliyor. Milyarlarca lira zarara uğrayan esnaf, sektörün çiçekler gibi solmaya başladığını söyledi. 

Dünyada hızla yayılan, binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs (Kovid-19) salgını, birçok sektörü olduğu gibi çiçekçiliği de etkiledi. Kızılay Milli Eğitim Bakanlığı ve Sakarya Caddesi Çiçekçiler Çarşısı esnafının neredeyse yarısı, kepenkleri indirdi. “Çiçekler ölmesin” diyerek kepenk açan esnaflar ise siftah yapmadan eve dönüyor. Uzun yıllardır çiçekçilik yapan esnaflar, özellikle kesme çiçek ile süs bitkilerinin satışının durma noktasına geldiğini belirterek, sektörün ilk kez bu kadar kötü etkilendiğini söyledi. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı Çiçekçiler Çarşısı’nda 20 yıllık esnaf Metin Akkurt, salgından kaynaklı komşularının artık kepenk açmadığını belirterek, esnafın zor günler geçirdiğini dile getirdi. Akkurt, “Kiramız var, ekstra bir gelirimiz yok. Satış yapamadığımız için çiçek de almıyoruz, aldıklarımızda solup ölüyor, çiçekler gibi sektörde soluyor. 4 gün sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Çiçekleri temiz havaya çıkartamadığımız için solup ölecekler. Pazartesi günü gelip hepsini çöpe atacağız. Çiçekleri satmak için yarı fiyatına indirdik, insanlar yine almıyor” dedi. 
 
Hükümete seslenen Akkurt, “Elimiz kolumuz bağlandı, yetkililer esnafa sahip çıkmalı, çiçekçilik sektöründe evine ekmek götüren yüzlerce kişi var” diye belirtti.
 
Salgınla birlikte açıklanan ekonomi paketlerinin hiçbirinde çiçek sektörünün yer almamasına tepkili 30 yıllık çiçekçi Etem Perçin, işyerinin ilk kez koronavirüs nedeniyle kapalı kaldığını dile getirdi. Salgının yayılmasıyla yüzlerce çiçeğin telef olduğunu söyleyen Perçin, yetkililerin çiçekçi esnafına sahip çıkması çağrısında bulunarak, ekonomi paketinin açıklanmasını istedi. 
 
Seralarda hasat dönemi geldiğini ve sökümlerin başladığını aktaran 40 yıldır çiçekçilikle uğraşan Ali Aydın, “Çok fazla kriz atlattım, bunun gibisine ilk defa denk geldim. Daha önce bazı dönemlerde durumumuz kötü oldu ama şimdi o günleri de arar olduk. İnsanlar sokağa çıkmıyor, ekonomik durumları kötü olduğu için önce ekmeğe saldırıyorlar” dedi. 
 
Uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla çiçeklerin telef olduğunu söyleyen Aydın, “4 gün sokağa çıkma yasağında bütün çiçekler çöp olacak. Şimdiye kadar yaklaşık 30 bin TL zararım var. Diğer devletlerde hükümetler halka yardım etti, bize hiçbir yardım yapılmadı. Hepimizin çoluk çocukları var, eve ekmek götüremiyoruz” diyerek, açıklanan ekonomi paketlerini eleştirdi. 
 
Sakarya Caddesi Çiçekçiler Çarşısı esnaflarından Sinan Kayhan, salgınla birlikte en az 20 bin TL zarar ettiğini belirterek, “20 yıldır hiç bu mesleği bırakmayı düşünmedim ama artık düşünür oldum. Dükkanlarımızın kiraları çok yüksek, belediye bize yardım etmeli, kiralar bu dönemde alınmayabilinir. Siftah yapmadan dükkanı kapatıyoruz, zaten iktidar bizi düşünmüyor, bari belediye düşünsün” diye seslendi. 
 
Ülkede ortalama 3 milyon kişinin çiçekçilik sektöründen geçim sağladığını ifade eden 30 yıllık çiçekçi esnafı Murat Akkuş, salgına karşı alınan ekonomik tedbirler kapsamında kendilerine bütçe ayırılmamasına tepkili. Akkuş, “6 bin TL kira veriyorum, belediye kiraları ertelemeyi düşünüyor. 3 ay ertelense, ben iş yapmasam, yine ödeyemeyeceğim. Kalıcı çözümler bulunmalı. Herkes bir şeyleri öteliyor sonra bir anda istenecek, insanlar nereden getirecek. Dünyada atılan adımlar olumlu, ne yazık ki bizde salgın için bir bütçe ayrılmadı. Esnaflar yalnız bırakıldı, eskiyi arar olduk” ifadelerini kullandı.
 
Salgının sektörü bitirme noktasına getirdiğini dile getirerek, zararları destekleyecek faizsiz kredi sağlanması gerektiğini ve çalışanlarının işsizlik fonundan desteklenmesini istedi.(MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.