Kevser Yeşiltaş

Kevser Yeşiltaş

Özgüdüsel Hareket

Kan bağı mı yoksa can bağı mı? Meselesi çok önemli. Gönlüme düşen aklıma düşen, aklıma düşen önüme düşen oluyor. Böyle bir yapılaşma var. Titreşimi ayarlayamadığımız veya kontak kuramadığımız insanların yanında neden bulunalım? Tercihlerimiz olmalı! Tercih yapamıyorsak “durmaya” başlarız. Durduğumuz anda kaymaya başlıyoruz. O yüzden hiç durmayacaksın. Beynini çalıştıracaksın.

Ruhsal çapı büyütmek lazım. Sonsuz ve sınırsız olana bağlandığın anda cevaplar da her an her yerden  sonsuz ve sınırsız olarak gelmeye başlıyor. Parlama başlıyor. Bir kıvılcım yeter o parlama için. Çünkü ateş çıktığı anda ortada bir şey kalmayacak zaten. Bunu iyi ayarlamalıyız.

Yakına gel yaklaş deniliyor ama bazen de ayrıda kalmak ve o hasreti derinden yaşamak gerekiyor. Çok yakına gelmek de hasreti bitirir ve varlık sebebi ortadan kalkar. İnsan olmak yakınlaşmak ve uzaklaşmanın dengesini kurabilmektir. Kısaca insan olabilmek bütün olabilmenin ve ayrıca birey olabilmenin deneyimini yaşayabilmektir. Allah’ın, 99 ismi ile Zatını ortaya koyabilmesi gibi. O, Allah isminde bir ve bütün, fakat 99 ayrı isimlerde kendini ayrı ayrı meydana vurması gibidir. Madem O'ndanız ve O’na döneceğiz, O’nu rehber almak da bizim aslî yükümlülüğümüz. Bu bir itme gücüdür ve bu döngü varoluşun temelidir. Bu güzel bir oyun. Bu bir mutluluk ve bunu hissetmek devamlılık arz ediyor. Yoksa insan olarak duramayız. İnsan olarak kalamayız.

O olmadan bu olmaz diyorsa insan, bu bir puttur. Bir aracıya ihtiyaç duymak özgüdüsel yeteneklerden habersiz olmaktır. İçgüdüsel hareket etmektir.

Kitapların sahibi olmaz. Hitapların sahibi olur. Özgür iradeni bağladıysan birine ya da bir şeye o zaman sen bir kölesin. Kul değil. Kul olmanın manası özgür iradedir. Kul olmak Hakk yolunda ikrarlı olmaktır. Kendimize dışardan bakmayı öğrenmeliyiz. Her şeyin bir plan içinde mükemmel ilerlediğini bilerek...

Hakk yolunda ikrarlı olmak başka bir şeydir. Buna tanım getirmek zordur. Kulluğun hakikati budur. Kulluk Alanını oluşturabildiysen bu iyi bir şeydir. Bu bir birleşmedir ve o alan ile irtibatta kalabilmek gerekir. O alanda olan tüm kafalar senin kafan, o kafaların içindeki tüm düşünceler senin düşüncen. Kimsenin değil. Ve kimseden değil.  Bu bir ufuk genişlemesidir. Hiçbir şey bilmemek bazen her şeyi bilmek manasına gelebilir. Bilgi özgüdünden gelmiyorsa, İlhamların ile süslenmiyorsa, Kendini Bilme öğretisinde, o bilginin faydası görülmez.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.