Online Kürtçe kurslarına ilgi yoğun

Online Kürtçe kurslarına ilgi yoğun

Kürt Araştırmalar Derneği’nin koronavirüsü salgını nedeniyle internet üzerinden başlattığı online Kürtçe derslere ilgi yoğun.

İstanbul’da Mart 2017’den kurulan Kürt Araştırmalar Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Kürtçe dil eğitimi de veren dernek, bu zamana kadar açtığı kurslarla yüzlerce öğrenciye Kurmancî, Soranî ve Kirmanckî lehçelerinde eğitimler verdi. Yine her yıl onlarca eğitmenin yetiştiği dernek, koronavirisü salgını dolayısıyla ilkbahar-yaz dönemindeki kurslarını internet üzerinden online vermeye başladı. Kısa bir süre önce başlatılan kurslara dernek yetkililerinin verdiği bilgilere ilgi oldukça yoğun. 
 
Salgının etkisini göstermesiyle insanların evlerine kapandığını, bu koşullarda zamanın iyi değerlendirilmesi adına online Kürtçe dersler başlatarak bir fırsat yarattıklarını dile getiren eğitmenlerden Özlem Kurt, “Kürtçe dilini öğretme, öğrenme kampanyasıyla internet üzerinden dünyanın her yerinden başvuru almaya başladık. Kampanyaya olan ilgi beklentimizin üzerinde oldu. Öyle ki 24 saat içinde binin üzerinde başvuru aldık” diye belirtti. Bu yoğun ilgi üzerine başvuru linkini kaldırmak zorunda kaldıklarını söyleyen Kurt, fakat kayıt yaptırmak isteyenlerin mail, mesaj yoluyla kendilerine ulaşmaya devam ettiğini aktardı.
 
Kurt, “Kürt dilini öğrenmeye yönelik bu büyük talep bizi çok sevindirdi. Bundan da anlaşılıyor ki; Kürt halkı, diline sahip çıkıyor, öğrenmek ve geliştirmek istiyor. Biz de dernek olarak bu anlamda elimizden geleni yapacağız” dedi.
 
Kurt,  yetersiz alt yapı nedeniyle şuan için kayıtları durdurmak zorunda kalsalar da, ileriki dönemde bu eksikliklerini tamamlayacaklarını belirterek, verdikleri online eğitimlerin detaylarını da paylaştı. Aldıkları başvurularla şu anda 23 yeni sınıf açtıklarını söyleyen Kurt, “Bu sınıflarda 854 öğrenci şu anda derslere devam ediyor. Kurmanci ve Kırmanckî (Zazakî) lehçelerinde verilen dersler 4-6 hafta olarak planlandı. Bu derslerde şunu gördük,  öğrencilerin yüzde 90’ı Kürtçe konuşabiliyorken yüzde 10’u ise hiç bilmiyor. Bu durumla Kürtlerin çoğunluğunun dilini bildiği ancak günlük hayatta okuma-yazma konuşmada belirli sorunlar yaşadığını gösteriyor. Normal şartlarda her dönemde ders veren öğretmenlerin dışında 17 tane öğretmenimiz daha bu online derslerle katkı sunuyor” dedi.
 
Kurt, Kürtçe derslere sadece Türkiye’den değil, başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesinden katılım olduğunu da ifade etti. Bu nedenle yurt dışındaki Kürtçe dil eğitmenlerinden destek aldıklarını söyleyen Kurt, “Bahsettiğim öğretmenlerimiz zamanında İstanbul Kürt Enstitüsü’nde dil eğitimi alarak öğretmenlik kurunu başarıyla bitiren arkadaşlarımız. Vermiş olduğumuz eğitimin bize yani bir anlamda Kürt halkına bu şekilde geri dönüşünü görmek ayrıca mutluluk verici” diyerek, Kürt Araştırmaları Derneği olarak Kürt diline sahip çıkmaya, öğretmeye, geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
 
Eğitmenlerden Renas Yıldız  da, Kürtçe dil eğitimini Kürt dilbilimciler Ronohi Önen ve Sami Tan tarafından hazırlanıp, KHK ile kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü tarafından basılan “Hinker” kitabı üzerinden verdiklerini söyledi. Dijital bir formatla sürdürdükleri çalışmaları kapsamında verdikleri online Kürtçe dersleri Zoom, Skype gibi uygulamalar üzerinden verdiklerini dile getiren Yıldız, ders esnasında öğrencilerin soru sorup katılım yapabildiğini, derse katılamayanların ise daha sonra tekrar izleyebildiğini belirtti.
 
Yıldız, “Bir eğitmenimiz sürekli ‘Dil, öncelikle mücadele arenasıdır’ derdi. Dil olmadığı takdirde kültür de olmaz. Bunun için dil, Kürtler için önemli bir yerde olmalı. Zaten bakıldığında bütün değerler sömürü altında bir bir yitiriliyor. Sahip çıkılmadıkça her şey sönüp gidecek. Bundan dolayı Kürtçe dili özgür olmadığı sürece, kurtuluşa ermediği sürece o sömürünün kara gölgesi hep kalacak. Bu nedenle biz de başta gençler olmak üzere tüm Kürtleri dillerini öğrenmeye çağırıyoruz” diye belirtti.(MA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.